A fergusoni feketék, akik fehérek boltját védték a fekete fosztogatóktól

Tucatnyi üzletet gyújtottak fel és fosztottak ki Fergusonban, miután a vádesküdtszék nem emelt vádat Daren Wilson rendőr ellen a 18 éves fekete fiú, Michael Brown megölése miatt. Egy üzlet – egy benzinkút – azonban megmenekült.

Az üzlet nem annak köszönheti megmenekülését, mert senki sem akarta kifosztani. A benzinkút szép zsákmány lehetett volna a fosztogatóknak, és még jobb szélpont a vandáloknak. A fehérbőrű Doug Merello tulajdonában álló üzlet pár, a környéken lakó feketének köszönheti, hogy elkerülték a fosztogatók. Feketéknek, akik a vádesküdtszéki döntés után kitört zavargások ideje alatt fegyverrel a kézben őrizték.

Egyikük sem azért volt ott, mert Merello pénzt adott nekik a védelemért. Mindannyian önként jelentek meg a benzinkútnál, elmondásuk szerint azért, mert úgy érezték, tartoznak a tulajnak, akik az elmúlt években alkalmazta őket és mindig tisztelettel bánt velük. “Kedves fickó, sokat segített nekünk” – mondta el a Reuters tudósítójának egy 29 éves férfi, aki egy 9 mm-es pisztollyal a kezében állt őrt a boltnál.

“Már többször porig égett volna az üzlet, ha ők nincsenek” – mondta el Merello, akinek apja még 1984-ben vásárolta meg a benzinkutat. Az önkéntes védők több, főleg fiatalokból álló csoportot is elijesztettek az üzlettől, megmentve a kifosztástól és a rombolástól.

Ugyanakkor majdnem összetűzésbe kerültek a Nemzeti Gárda tagjaival, akik elsőre azt hitték, hogy ők is fosztogatni akarnak. Végül Merello magyarázta el a katonáknak, hogy fegyveres feketék segíteni akarnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez