AIDS: hibás a kanadai hozzáállás

Büntetőjogi szankciókkal fenyegeti Kanada azt az AIDS pozitív embert, aki nem fedi fel betegségét szexuális partnere előtt. Ez a hozzáállás különösen szigorúnak számít.

December 1-én tartják az AIDS nemzetközi világnapját. Az ilyenkor szokásos számvetések alkalmával a szemlélődő okot talál a siránkozásra csakúgy, mint a bizakodásra, örömre. Kanadában és a hasonló gazdasági fejlettségű országokban erőteljes állami figyelem szegeződik az AIDS-re. Ma már nem számít egy biztos halálos ítéletnek a diagnózis ezekben az országokban. De ez nincs így a világ nagyobbik felén, sokmillió ember számára ez a betegség még továbbra is legyőzhetetlen.
A Kanada által használt büntetőjogi szankciók kifejezetten durvának számítanak. Az ilyen fajta megközelítés aláássa a közegészségügy alapvető üzenetét, és elrettent embereket a segítségkéréstől. Ennek a megközelítésnek az egyik legnagyobb bűne az lett, hogy különösen agresszív ügyészi és nagyon merev Legfelsőbb Bírósági hozzáállás alakult ki, amik sokszor alkalmatlanná teszik a normális párbeszédet, ellehetetlenítik az ügyek kulturált megoldását.
Azt, aki eltitkolja állapotát, nem ismeri be betegségét a partnerének, még akkor is szabadságvesztésre ítélhetik, ha nem adja tovább a fertőzést. És ami a legsúlyosabb megbélyegzésnek számít, életük végéig viselniük kell a szexuális bűnöző címkét.
Az AIDS-hez való ilyen hozzáállás miatt a jelenlegi hivatalos jogi álláspont értelmében azok között, akik HIV-negatívok, bátran létesíthetnek egymással szexuális kapcsolatot, akár védekezés nélkül is. Végtére is a törvény előírja, hogy számoljon be az illető az állapotáról, és ha ezt nem tette, akkor aggodalomra sincsen oka senkinek.
Ez a megközelítés azért hibás, mert négy érintett emberből egynek nincs tudomása a betegségéről, és közegészségügyi szakértők szerint az ilyen törvényi környezet nem segíti a probléma megoldását. A népegészségügyi szolgálat évtizedek óta azt javasolja az embereknek, hogy óvakodjanak a kockázatoktól, és körültekintően járjanak el. Ugyanakkor a bírósági hozzáállás meg azt sugallja, hogy bátran keressék a kapcsolatokat bárkivel is, lévén a partnernek be kell vallania, ha ebben a betegségben szenved. De mi van akkor, ha nem tud róla az illető? És ugye mindenki találkozott már nem teljesen őszinte emberrel is?
December 8-a vízválasztó lehet ebben a kérdésben. Akkor fog a Legfelsőbb Bíróság egy olyan ügyet tárgyalni, ahol a partnerek egyike nem vallotta be, hogy ő maga AIDS hordozó, míg a másik ember ezt nem is kérdezte tőle. A fertőzés megtörtént, és a per a körül forog, hogy kinek milyen felvilágosítási kötelezettsége lett volna.
A per kapcsán lehetőség van rá, hogy egy újabb társadalmi megbeszélés kezdődjön a témáról. Az azonban egyértelműnek látszik, hogy a büntetőjog alkalmazása nem alkalmas a dolgok előbbre vitelére, a bíróságok nem a megfelelő területei ennek a kérdésnek.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez