Hamarosan új szabályok vonatkozhatnak a drónokra

A szövetségi légügyi hatóság (FAA – Federal Aviation Administration) vezetője, Michael Huerta elmondása szerint az Obama adminisztráció hamarosan kezdeményezni fogja a kereskedelmi célú drónok használatának szabályozását, írja a Washington Examiner. Ez a lépés némileg tisztázhatja a rendkívül gyorsan növekvő, mégis jelenleg meglehetősen joghézagos terület helyzetét.

A pilóta nélküli gépek közül itt a kisebb, nagyságrendileg 20 kilogrammnál könnyebb szerkezetekről van szó, melyek ügye még idén napirendre kerülhet. Arról, pontosan mi lesz az új szabályok tartalma Huerta nem mondott részleteket, azt viszont elárulta, hogy teljes körűen lefedik majd a területet, beleértve a repülőgépek engedélyeztetését, a kezelőjük képzettségét és a használat módját.
Az illetékes hatóság egy ideje komoly nyomás alatt van a távolról vezérelt repülőgépek szabályozása, illetve annak hiánya miatt. A kereskedelmi célú drónok használata alapvetően csak az FAA által kiadott engedéllyel lehetséges, melynek elbírálása teljesen kidolgozatlan, és gyakorlatilag eseti jelleggel történik. A nem kereskedelmi célú szerkezetek működtetését pedig lényegében semmilyen korlátozáshoz nem kötik. Ennek fényében nem meglepő, hogy komoly vita van arról is, mi számít „kereskedelmi célnak”.
Az eddig alkalmazott elvnek a lényege az, hogy a repülőmodellek szerelmesei szabadon hódolhassanak szenvedélyüknek, kizárólag hobbiszinten, míg bármilyen más használatot a hatóság egyedi esetként kezelve kísérhessen figyelemmel. Napjainkban azonban az ebbe az egyedi kategóriába tartozó esetek rendkívül elszaporodtak, és maguk a drónok is változnak mind adottságaikat, mind méretüket tekintve, ezért ma már az FAA is elismeri, hogy az eddigi eljárás idejétmúlt. Nem is beszélve a biztonsági kockázatról, mely a területhez kapcsolódik: egy november eleji jelentés szerint június 1-je óta 25 olyan eset volt, ahol egy drón kis híján összeütközött egy pilóta által vezérelt repülőgéppel.
Nem meglepő tehát, hogy Huerta leszögezte, az elsőszámú prioritás a szabályok elkészítésekor, hogy elkerüljék a légteret használó gépek összeütközését, akár drónokról, akár utasszállító repülőkről legyen szó.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez