Naponta 500 fegyvert adnak el háttérellenőrzés nélkül

Az Egyesült Államokban 1998 óta szövetségi törvény írja elő, hogy a fegyvervásárlásokat háttérellenőrzéshez kell kötni, de egyre több eladás történik anélkül.

Az FBI közlése szerint tavaly 186 ezer darab fegyvert adtak el úgy amerikai fegyverboltokban, hogy a vásárló nem esett át a megfelelő szövetségi háttérellenőrzésen, amelynek célja, hogy elítélt bűnözők és mentális problémákkal küzdő emberek ne juthassanak lőfegyverekhez – jelentette a CBS. Ez naponta 512 darab fegyvereladást jelent.

A szövetségi törvény szerint az FBI-nak három napja van arra, hogy leellenőrizze a fegyvervásárlókat, de sokszor nem sikerül időben megszerezniük minden információt, mert az egyes államok nem adnak át rendesen minden adatot a számukra. Három nap után pedig a törvény értelmében a boltosok nyugodtan eladhatják bárkinek a fegyvert, ha azt a szövetségi hatóságok addig nem tiltják meg.

A nemzeti azonnali bűnügyi háttérellenőrzési rendszert (National Instant Criminal Background Check System – NICS) nagyjából ötszáz ember működteti az FBI-nál, ahol egy átlagos napon több mint 58 ezer háttérellenőrzést kell végrehajtani. Ez jelentősen megnő az év ezen időszakában, a karácsonyi vásárlások idején, amikor másodpercenként két kérelem is érkezik, és már nehezen tudják ellátni feladatukat.

Amikor a kötelező háttérellenőrzésről szóló törvényt bevezették, egy év alatt 9 millió ellenőrzést végeztek. Tavaly ez a szám 21 millióra nőtt. Az FBI szerint csak akkor tudnak megfelelő munkát végezni, ha az államok minden szükséges adatot a rendelkezésükre bocsájtanak, és nem nekik kell fáradságos és időt igénylő munkával utánajárni annak, hogy az egyes vásárlók múltjában van-e olyan tényező, ami miatt nem tarthatnak maguknál fegyvert. Erre azonban egyelőre nincsen remény.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez