Mintha ma történt volna… 11.26.

1939. november 26-án született Anna Mae Bullock, azaz  Tina Turner.

Édesanyja Zelma gyári munkás, édesapja Floyd Richard Bullock baptista lelkész, farmer. Szülei válása után Tina és nővére, Allene nagymamájukhoz került, majd a hölgy halála után édesanyjukhoz költöztek. Nővérével később St.Louisbe mentek, és itt ismerkedett meg Ike Turnerrel is. Tina nagyon hamar az állandó vokalistájává vált a rhytim and blues koronázatlan királyának együttesében, ahol a “Little Ann” nevet kapta.
1960-ban rögzítették “A Fool in love” című szerzeményt, ami hatalmas sláger lett.
Ennek sikerén felbuzdulva Ike Tina Turnerre változtatta Anne nevét és egy új show-val rukkoltak elő.
1962-ben össze is kötötték életüket Mexikóban. A ’60-as ’70-es években stílusuk sokat változott. Tina egy utánozhatatlan színpadi jelenséggé vált, hangjából és mozgásából áradó energiája miatt. Ike elfordult a régebbi r’n’b-s stílustól, ezt jól mutatja, hogy 1966-ban Mick Jagger-rel közösen léptek fel Angliában. Kapcsolatuk végére Ike és Tina megalapozták a modern rock-műfajt. 1971-ben megjelent a pár legsikeresebb kislemeze a Proud Mary, ami a Billboard 4. helyéig jutott és egy Grammyt is elnyertek.
A ’70-es évek közepére Ike drog problémája miatt Tina felbontotta házasságukat, azonban szakmailag nem szakadtak el egymástól. Ike megnyitotta a Bolic stúdiót, és ő volt a producere Tina első szólóalbumának a Tina Turns the Country On 1974-ben. Az album kritikai siker lett, így Tina nagyon magasra tette a mércét. Ám egy koncert után Ike csúnyán megverte Tinát, aki a következő hónapokat bujkálással töltötte. Ekkor ismerkedett meg a buddhizmus tanaival.
Végleg szakított Ike-kal és valódi szóló előadóvá vált. Különböző showkban vállalt szerepet.
Házasságát 1978-ban nyilvánították semmisnek. Néhány évvel később Tina című életrajzi könyvében Ike drogfüggőségével magyarázta a válást. Ez a kapcsolta ihlette a ‘What’s Love Got to Do with It’ című slágerét. Ugyanebben az évben kiadta az első Ikétől független albumát, a Rough-t, amin funky és korai r’n’b dalok voltak találhatók, revü hangzással keverve.
1984-ben Tina visszarobbant a köztudatba, amikor májusban megjelent “What’s Love Got to Do with It” című szerzeménye, ami következő albumát harangozta be. Ez volt Tina első száma, ami a Billboard 100-on az első helyezést érte el. 44 évesen ő volt a legidősebb előadóművész, aki ezt meg tudta csinálni. Számos európai országban is bekerült a Top10-be és sokáig ott is maradt.
A zenei sikert követően Tina kipróbálta magát a filmezésben is. A Mad Max című filmben (melyben partnere Mel Gibson volt) nyújtott alakításáért NAACP Awardot kapott. Majd visszatért a zenéhez: júliusban fellépet a Live Aiden, Mick Jaggerrel.
Legnagyobb szóló sikere kétség kívül az 1986-os Break Every Rule album volt ebben az időben. 1986 nyarán csillagot kapott a Hírességek Sétányán Hollywoodban. 1987 márciusában Münchenben kezdte meg a Break Every Rule turnét. Januárban a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mert rá volt kíváncsi a legtöbb fizető közönség: 184.000 ember vett jegyet a koncertjére.121 állomásos európai turné következett, körülbelül négymillió ember előtt lépett fel ez alkalommal.
1991-ben bekerült Ikével együtt a Rock & Roll Hall of Fame-be. Tina életéről film is készült, őt Angela Bassett formálta meg, míg Laurence Fishburne alakította Ike Turnert. Mindkettejüket Oscarra jelölték teljesítményükért.
1995-ben, 56 évesen visszatért a zenéhez, egy dal erejéig, mégpedig a James Bond – sorozat soron következő, Aranyszem című epizódjához készítette el a betétdalt, melyet a U2-ból ismert Bono írt. A dal hatalmas siker lett, több országban is komoly helyezést ért el a slágerlistákon. 1996-ban kiadta a ‘Wildest Dreams’ című albumát, mely Amerikában arany-, Európában platinalemez lett. Ezen a kiadványon szerepel egy duett Barry White zenésszel, ez az ‘In your wildest dreams’.
1996 novemberében megjelent a következő albumát beharangozó kislemez, a When the Heartache Is Over, rá egy hónapra megjelent a stúdióalbum is, a Twenty Four Seven. 2000. februárjában Amerikában is megjelent az album, majd turnézni indult. Ez Tina legsikeresebb turnéja 100 millió dollár bevétele lett, a rövidke turné alatt. Ismét bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, mert addig ő volt a legtöbb jegyet eladó előadó a zene történelmében.
68 éves korában, 2008. február 10-én visszatért a színpadra, Beyonce Knowles-szal kiegészülve a Grammy gálán.7 éve ez volt az első nyilvános fellépése. Április 29-én bejelentette, hogy ismét turnéra indul “Tina!: 50th Anniversary Tour” címmel. A turné októberben indult, szeptember 30-án kiadta a válogatás albumját “Tina!: Her Greatest Hits” címmel, melyen 2 új szerzemény is található. Májusban, a Las Vegas-i turnéállomáson barátnőjével, Cher-rel énekelt együtt.
Magánéletében már kiegyensúlyozott, 4 gyermeke van, kettő saját és kettő Ike előző kapcsolatából született, de adoptálta őket. Miután ’76-ban elhagyta a férfit nagyon sokáig élt egyedül, nem talált párra,ám 1985-ben, Londonban találkozott a német Erwin Bachhal, akivel összeköltöztek. Azóta kitartanak egymás mellett.
Tina szereti Európát, Európa pedig Tinát. Már a nyolcvanas évek közepétől itt él.1986-ban Londonba költözött, majd Cologne-ba, Németországba, ’94-ben pedig Svájcba. Azonban van egy villája Franciaországban is, úgyhogy megosztva élnek Svájcban, Angliában és Franciaországban.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez