Fellélegezhet a fegyvertelen fekete tinédzsert lelövő rendőr

A Missouri állambéli Fergusonban zavargások törtek ki, miután a nagyesküdtszék úgy döntött, nem emelnek vádat a fehér bőrű Darren Wilson rendőr ellen, aki augusztus 9-én több lövéssel végzett a 18 éves, afroamerikai Michael Brownnal.

A helyi kormányzó már néhány napja szükségállapotot hirdetett és behívta a Nemzeti Gárdát. A középületek védelmét megerősítették, az iskolákban pedig tanításai szünetet rendeltek el.  A boltok kirakatait bedeszkázták.Az óvintézkedésekkel a halálesetet követően kirobbant súlyos zavargások megismétlődését akarták megakadályozni.

Augusztusban csatatérré vált a város, a tiltakozók és a rendőrök között súlyos összecsapások robbantak ki, amelyeket szintén a Nemzeti Gárda bevetésével tudtak csak megfékezni. Most szintén elárasztják a hírtévék, hírügynökségek, internetes újságok oldalait a tiltakozó akciókról érkező képek, felvételek. Egyes hírek szerint már lövések is eldördültek.

Maga Obama elnök is nyugalomra szólította fel a város lakóit, emlékeztetve arra, hogy az Egyesült Államok jogállam, vagyis mindenkinek tiszteletben kell taratania a nagyesküdtszék döntését. A 12 tagú testület, amelynek 9 fehér és 3 afroamerikai tagja volt, augusztus óta 25 napot töltött tanácskozással, rengeteg tanút hallgatott meg a döntés előtt. Azt nem lehet tudni, hogy hányan szavaztak a vádemelés mellett vagy ellene, mert a döntés titkos. Az viszont tény, hogy a vádemeléshez kilenc igen szavazatra lett volna szükség.

A tanúvallomásokról már korábban kiderült, hogy nagyon sok bennük a feloldhatatlan ellentmondás. Így valószínűleg sohasem derül ki, hogy mi is történt pontosan azon a végzetes napon. A tragédia indulatos vitákat robbantott ki gyilkosokról és áldozatokról, jogokról és jogtiprásról, egyenlőségről és rasszizmusról az Egyesült Államokban. Obama abban bízik, hogy Michael Brown halála nem volt hiábavaló. Segíthet megoldani a faji megkülönböztetés korszakából örökölt súlyos problémákat a térségben. (Fotó:Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez