Ötéves mélyponton a globális üzleti bizalmi index

Egy 6100 céget érintő nemzetközi (novemberi) vizsgálat alapján amerikai kutatók megállapították, hogy a globális üzleti bizalmi index ötéves mélypontot ért el. A megkérdezett cégek 28 %-a úgy nyilatkozott, hogy  üzleti kilátásai a következő évben rosszabbak lesznek vagy ugyanolyanok maradnak, mint ebben az évben voltak.

Ez jelentős visszaesés a júniusban mért adatokhoz képest– derül ki Markit Global Business Outlook Survey most nyilvánosságra hozott kutatási eredményeiből. A jelentés készítői 2009 óta figyelik a gazdaságot, azon belül is az egyik  meghatározó tényezőt, az üzleti bizalmi indexet.
A gazdasági válság mélypontja után a beruházási és a munkaerő-felvételi hajlandóság is visszaesett. Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szándékosan fogalmazott borúsan, amikor azt mondta: „Sötét felhők gyülekeznek a globális gazdasági kilátások felett. Az általános pénzügyi válság óta most találkoztunk a legrosszabb jövőképpel.”

 A vállakozások képviselői a jellemző okok között említették, hogy tartanak az euróövezet gazdaságának újbóli visszaesésétől, a kamatlábak várható emelkedésétől az USA-ban és az Egyesült Királyságban. Nem tett jót a bizalomnak a geopolitikai kockázatok növekedése Ukrajna és a Közel-Kelet körül. Chris Williamson szerint a  feltörekvő gazdaságok csalódást keltő teljesítménye is hátráltatja a globális gazdaság beindulását, és sajnos az előjelek szerint ez tovább fog folytatódni a következő években is.
Oroszország is ingatag szereplő a világgazdaságban A zuhanó rubel-árfolyam, a csökkenő olajárak és a nyugati szankciók miatt nehéz megjósolni, hogy milyen irányban halad tovább az ország.

A felmérés szerint a legoptimistább cégek az Egyesült Királyságban vannak. Terveik között szerepel a bővítés, az ezzel járó munkaerő-felvétel, valamint a tartalékok képzésének képessége. Ezzel szemben úgy néz ki, hogy az amerikai cégek a nyáron elérték a csúcsot, esetükben lassuló ütemű bővüléssel lehet számolni.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez