Obama nagy bejelentést tesz csütörtökön

Az amerikai elnök főműsoridőben közli az amerikai néppel, milyen lépések tesz a bevándorlásügyi reform ügyében.

Végre lépésre szánt el magát a bevándorlási rendszer megváltoztatásával kapcsolatban Barack Obama, aki még 2008-as kampánya alatt azt ígérte, a bevándorlásügyi reform lesz az első dolog, amit el fog intézni elnökként. A Fehér Ház Facebook-oldalán tett bejelentés szerint csütörtök este jelenti be, hogy milyen változtatásokat tervez végrehajtani, elnöki rendelettel, megkerülve a kongresszust, ahol a képviselők és szenátorok képtelenek voltak megegyezni “egy kétpárti támogatást élvező átfogó törvényről, ami megoldhatná az egész problémát”.

A várakozások szerint Obama “amnesztiát” terjeszt majd ki nagyjából ötmillió illegális bevándorló számára, ami megvédi majd őket attól, hogy kiutasítsák őket az Egyesült Államok területéről. Aztán pénteken Las Vegasba utazik, ahol egy középiskolában magyarázza el, hogy “miért használja elnöki hatalmát most és a republikánusoknak a kongresszusban miért kell lépniük egy hosszú távú megoldás kidolgozására a bevándorlási reformmal kapcsolatban” – közölte Josh Earnest, fehér házi szóvivő.

Obama nem először használja az elnöki erőt a bevándorlás kezelésére. 2011-ben arra utasította az belbiztonsági minisztériumot, hogy csak azokat az illegális bevándorlókra koncentráljanak a deportálások elbírálásában, akik bűncselekményeket követtek el. Majd egy évvel később elnöki rendeletet hozott, amellyel megtiltotta azoknak a gyerekeknek a kitoloncolását, akiket szüleik illegálisan vittek be magukkal az országba, 16 éves koruk előtt. Ez nagyjából hétszázezer embert érintett.

A republikánusok emiatt azzal vádolták meg az elnököt, hogy jogkörét túllépve hozta meg döntését, hogy a latino szavazóknak kedveskedjen. Miután Obama a 2012-es elnökválasztás alatt a latino szavazatok 71 százalékával nyert, a republikánusok is el kezdtek foglalkozni a bevándorlás rendezésével, de végül semmi sem lett a tervekből.

Obama a mostani bejelentés eredetileg a nyár végén akarta megtenni, de végül a Fehér Ház elállt ettől a tervtől, hogy ne nyújtson támadási felületet a bevándorlásellenes republikánus kihívókkal küzdő demokrata szenátusi jelöltekkel szemben az időközi választások alatt, de végül ez sem segített: a demokraták így is vereséget szenvedtek. A latino szavazóknak már csak alig több mint hatvan százaléka szavazott a demokratákra.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez