Egy húszdolláros lopás miatt 40 éve van pszichiátriai kényszerkezelésen

Magára hagyta és elfelejtette az amerikai igazságszolgáltatás a 68 éves férfit, akinek esete kellemetlen kérdéseket vet fel a rendszer működésével kapcsolatban – írta a Washington Times

Ha bűnösnek találták volna, Franklin Frye mindössze egy kis pénzbírságra, valamint talán egy rövid börtönbüntetésre számíthatott volna, amikor a hetvenes években bíróság elé citálták egy húszdolláros nyaklánc ellopása miatt, amit egyébként soha nem találtak meg nála. Azonban a szakértők úgy döntöttek, hogy elmeállapota miatt nem beszámítható, és kényszergyógykezelésre küldték a washingtoni St. Elizabeth’s pszichiátriára. Azóta sem tudott onnan kijutni.

A Washington Timesnak az esettel kapcsolatban most először nyilatkozó Frye elmondta: úgy érzi, csapdába került és el lett felejtve, és nem kellene már ilyen hosszú ideje a pszichiátrián lennie. Bátyja a lapnak azt állította, hogy testvére állapota csak romlott, amióta a pszichiátrián kezelik, megemlítve, hogy bár mentális problémákkal küzdött, letartóztatása előtt rendes állandó munkája volt a postánál, tudott dolgozni és ellátni magát.

A St Elizabeth’s falai közt eltöltött évtizedek azonban mindenkit elméjét megviselnék – jelentette ki a férfi. “Még járni sem tud, olyan sok gyógyszerrel tömik” – tette hozzá. Elmondása szerint csak nemrég tudta meg, hogy öccse anonim alkoholisták gyűlésére jár, pedig nem is alkoholista, csakhogy egy-egy kis időre kikerüljön az “elmegyógyintézet őrült világából”.

A férfi már évtized óta próbálja elérni, hogy kijöhessen az intézményből, de az igazságszolgáltatási rendszer cserben hagyta – írta a Times. A lap cikke szerint 2008-ben kirendelt ügyvédje kérvényt nyújtott be szabadon engedésére, de az irat egy akkor már fél éve elhunyt bíró asztalán landolt, és hat év kellett ahhoz, hogy végül foglalkozni kezdjenek az esettel. A késlekedésre nem adtak hivatalos magyarázatot, és Frye bocsánatkérést sem kapott.

Az idei év elején újabb kérvényt nyújtott be szabadon engedésére kirendelt ügyvédje, amivel végül annyit sikerült elérni, hogy feltételesen “szabadulhatott”, és egy-egy napra felügyelet mellett kijuthat az intézmény falai közül. A Times cikke szerint, ha a férfinek lett volna pénze arra, hogy drága ügyvédeket béreljen fel, akik folyamatosan életben tartják az ügyét, már régen sokkal szabadabban élhetne, és nem kellene egy kisértékű lopás miatt 40 évvel később is szabadságáért küzdenie.

Fotó: Europress/ Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez