A veteránok a republikánusokra szavaznak

A Washington Post elemzője nézte át az időközi választás adatait, azt kutatva, az amerikai fegyveres erők egykori tagjai vajon melyik pártot preferálják.

Az eredmény Scott Clement elemzése szerint egyértelmű: a republikánusokat. Méghozzá meglehetősen nagy arányban, húsz százalékpontos különbséggel. A múltheti időközi választásokon ez volt az arány, miközben a nem veteránoknál 49-49 százalék volt az arány a demokrata és republikánus szavazók között. A 2012-es elnökválasztáson ugyanez volt a veterán szavazók eredménye: 59-39 arányban szavaztak Mitt Romney-ra.
Clement felhívja a figyelmet arra, hogy részben megmagyarázza, miért szavaznak ilyen nagy arányban a veteránok a republikánusokra, hogy főleg idős férfiak tartoznak közéjük (10-ből 9-en 60 éve feletti férfiak), akik inkább a republikánusokat választják. Azonban az adatok azt mutatják, hogy még ebben a csoportban is nagyobb a republikánus szavazók aránya a veteránok között. Míg a nem veterán férfiak között 12 százalékkal több a jobboldali szavazók aránya, a veterán férfiak körében ez 26 százalék, míg az idős veteránok és idős nem veteránoknál a szám 27 százalék és 4 százalék.
A Post közvélemény-kutatás elemzőjének adatai szerint ez a trend igaz minden szavazócsoportnál: az alacsony jövedelműek és a különböző etnikumok körében is a veteránok között több a republikánus, mint a demokrata szavazó.
Clement szerint ez a trend a jövőben még csak tovább fog erősödni. Egy két éve készült felmérés adatai szerint a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után bevonult veteránok körében 15 százalékkal vezetnek a republikánusok, szemben 4 százalékos előnnyel azok körében, akik előtte szolgáltak a fegyveres erők kötelékében.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez