Mintha ma történt volna… 11. 12.

1929. november 12-én született Grace Kelly, a későbbi monacói hercegné

Philadelphiában született, az ír-amerikai id. John Brendan Kelly és a német származású Margaret Katherine Majer Kelly gyermekeként. Családja országszerte népszerű és ismert volt. Apja önerőből lett milliomos, evezősként három olimpiai aranyérmet nyert, és politikailag is aktív volt. Grace Kelly bátyja, ifj. John B. Kelly szintén elismert evezős volt, aki az 1956. évi nyári olimpiai játékokon nyert bronzérmét adta húgának esküvői ajándékként.

Családja rosszallása ellenére Grace Kelly mindenképpen színésznő szeretett volna lenni, és Hollywoodba költözött. Pályája modellkedéssel indult, majd 22 évesen szerepelt első, Forteen Hours (1951) című filmjében. Ezután következett a Délidő (1952), majd a Mogambo (1953), ami a kenyai dzsungelben játszódik, és egy szerelmi háromszögről szól Grace Kelly, Clark Gable és Ava Gardner között. Gable és Kelly között a kamerák mögött is folytatódott a viszony, melyet Kelly így kommentált: „Mi mást tehet az ember lánya, ha egyedül van egy sátorban Afrika közepén Clark Gable-el?” A filmben játszott szerepért a legjobb női mellékszereplő díjra jelölték, de azt végül Donna Reed kapta a Most és mindörökké-ben játszott szerepéért. Alfred Hitchcock három filmjében is szerepelt, a Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! címűekben. 1955-ben megkapta a legjobb női főszereplő Oscar-díját a Vidéki lány-beli alakításáért. Utolsó filmje a Felső tízezer (1956) volt. Esküvője után még többször megkeresték filmszerepekkel (például Alfred Hitchcock a Marnie címszerepével), ám a herceg és Monaco népe ellenezte a további szerepeket.

A hollywoodi mendemondák szerint Grace Kellynek számos kapcsolata volt a monacói herceggel kötött házassága előtt, Clark Gable-en kívül többek között Cary Grant-tel, David Niven-nel, Bing Crosby-val, Ray Milland-del és William Holden-nel. III. Rainier herceg korábban a francia filmsztárnak, Gisèle Pascal-nak udvarolt évekig, ám szakítottak, állítólag azután, hogy a színésznőről kiderült, nem lehet gyereke (erre mellesleg rácáfolt a hölgy, miután később férjhez ment és fia született). A hercegnek viszont nagy szüksége volt utódra a hercegi cím továbbörökítéséhez. Katolikus neveltetése és azon képessége, hogy gyerekeket szüljön, Grace Kellyt ideális jelöltté tette a hercegnői címre. 1956. április 19-én házasodtak össze. Három gyermekük született: Caroline monacói hercegnő, II. Albert monacói herceg, és Stephanie monacói hercegnő.

1982 szeptemberében, 52 éves korában Grace hercegnő autóbalesetet szenvedett Monacóban. Egy hírhedt kanyarban vesztette el az uralmát autója felett, és sodródott ki és zuhant le az útról. Korábban többször említette, veszélyes az a kanyar, és egyszer valaki meg fog halni ott. Nem nyerte vissza az eszméletét, és másnap belehalt sérüléseibe. A vele utazó Stephanie hercegnő könnyebb sérüléseket szenvedett. A monacói Saint Nicholas katedrálisban helyezték örök nyugalomra, ugyanúgy, mint III. Rainier herceget 2005-ben bekövetkezett halála után.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez