Már hangszóróból is lesz okos

Meglepte a technika iránt érdeklődőket az Amazon bejelentése egy saját gyártású hangszóróról, ami az internetre csatlakozva, hangvezérléssel működik, és szívesen „válaszol „bármilyen kérdésre.

Az Echo névre keresztelt szerkezet kb. 30 centi magas fekete henger, ami reagál az emberi hangokra, legyen az kérdés vagy utasítás. Miután elhangzik az „ébresztő-szó”, a szerkezet működésbe lép és készségesen végrehajtja az általunk kiadott parancsot.  Ha van internetelérés vagy mobileszköz a közelben, a készülék folyamatosan működik és egy telefonhoz, tablethez, számítógéphez vagy TV-hez csatlakoztatva hangvezérelt interaktív felületté alakul.

Az Amazon által kiadott tesztpéldányoknál az ébresztő-szó az „Alexa” volt. A készülék nem reagál, amíg el nem hangzik a szó, ezért nem kell félnünk, hogy egy meghitt családi beszélgetés közepén belekotyog a dolgainkba. Állítólag a későbbi verziókban bármilyen szót beállíthatunk majd a készülék felébresztésére.

 Az Echo megmondja nekünk mennyi az idő, lejátssza a kedvenc számainkat, felolvassa az aktuális híreket és a Google-hoz csatlakozva szinte minden kérdésre pontos választ ad. Ha egy másik készülékkel közös wi-fi vagy bluetooth kapcsolaton van, akkor akár az Echo segítségével válthatunk csatornát a TV-n vagy kereshetünk útvonalat a táblagépünkön. A készülék tetejére épített 7 szuper érzékeny mikrofon miatt ordítanunk sem kell majd az új kedvenccel, hiszen 10-20 méteren belül minden gond nélkül meghallja, amit mondunk.

Úgy tűnik, nem lesz egyszerű hozzájutni a készülékhez a piacra kerülését követően. Nem feltétlenül az ára miatt, amit 200 dollár körül állapított meg a cég. (A prémium Amazon előfizetők számára 99 dollár). Az Amazon eladási stratégiája furcsa, hiszen csak úgy juthatunk hozzá, ha feliratkozunk a várólistára. Miután ezt megtettük várunk pár hetet, majd a cég jelzi, hogy kaphatunk-e Echo-t avagy sem.  (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez