Amikor gengszter voltam

Ezzel a címmel adta ki az emlékiratait az a nyugdíjas francia gengszter, aki a French Connection egyetlen túlélője. A hatvanas-hetvenes években Marseille látta el kábítószerrel New Yorkot és egész Amerikát.

300 ezer kábszeres élt akkor New Yorkban, és naponta három halt meg túladagolás miatt. “Nem tudtam erről, Marseille-ben akkor még egy kábítószerfüggő sem volt”- írja emlékirataiban a Kövér Pierrot. A 78 éves gengszter, akit a híres filmen Gene Hackman üldöz sikertelenül, ma egy háromszobás lakásban él mint kisnyugdíjas. 720 euró a nyugdíja havonta, de ebből az állam levon 90-et, mert Franciaországban ily módon is fizetni kell a bűnöző életmódért és a börtönben töltött évekért.

Jean-Pierre Hernandez nem bánt meg semmit. Büszkén idézi Edith Piafot: je ne regrette rien! Nem bántam meg semmit! “Csodálatos lakásaim és autóim voltak. A nőkről már nem is beszélek”- mondja most a kisnyugdíjas gengszter, aki heroinnal látta el New Yorkot a hatvanas és hetvenes években. Ma egyedül él, és szeretné felvenni a kapcsolatot legkisebb lányával, aki hallani sem akar róla: “ő sikeres, jól megvan, miért keresné a kapcsolatot egy apával, aki élete jelentős részét a börtönben töltötte?”- fogalmazta meg a problémát a 78 éves nyugdíjas gengszter.

Most új filmet forgattak Franciaországban a francia gengszterizmus hőskoráról, amikor a kábítószer kereskedelem még a Marseille- i maffia kezében volt. La French a film címe. A nyugdíjas gengszter még nem látta. Pedig van benne egy érdekes részlet, melyet a mai napig nem magyaráztak meg: Marseille-ben a nyílt utcán lőtték le Michel vizsgálóbírót, a maffia első számú ellenségét. Ki adta ki a parancsot? Máig rejtély! Jellemző, hogy a francia rendőrség csak az FBI nyomására kezdett el nyomozni a Marseille-i kábítószer maffia után. A francia gengszterek ugyanis otthon nem terjesztették a heroint hanem csak Amerikában. Ez pedig sokáig bocsánatos bűnnek tűnt a francia rendőrség szemében.

A kövér Pierrot-t hiába üldözte Gene Hackman a French Connection / A francia kapcsolat / című filmben. A francia rendőrök 1974-ben kapták el. Aztán jött a börtön, majd utána 15 menekülés Európában. Közben a többi gengszter legyilkolta egymást Marseilleben. A kövér Pierrot az egyetlen túlélő a French Connection szereplői közül. Aki most kiadta az emlékiratait: amikor gengszter voltam címmel. Ez a világ is teljesen megváltozott a globalizáció miatt. Amikor a kövér Pierrot a hatvanas években Mexikóba látogatott, ott még csodálkoztak azon, hogy a kábszer ilyen nagy üzlet. Ma már a mexikói klánok uralják a kábszer piacot Amerikában, és a francia gengszterek labdába sem rúghatnak. Nekik marad a nosztalgia és az emlékirat…

Fotó: Europress/ Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez