Lámahúst mindenkinek

Az Andok emblematikus haszonállata, a láma egyre nagyobb teret hódít a bolíviai és a nemzetközi gasztronómiában.

Az Altiplano, azaz a bolíviai fennsík őslakosainak kedvelt eledele a láma, úgy tűnik meghódította a kifinomult ízlésű bolíviai gourmet- köröket is.

A La Pazban található Beatricce olasz étterem kitűnő érzékkel párosította például a hagyományos olasz tésztarecepteket a tipikus boliviai alapanyagokkal – láma raviolit például hat dollárért fogyaszthat az akinek hasonló csemegékre fáj a foga, és történetesen éppen a többnemzetiségű állam fővárosába vetődik.

Ha esetleg francia láma fúzióra vágyunk arra is akad megoldás. Keressük, bizalommal a La Comedie-t, ahol a rokfortos lámát némileg drágábban, de egész elfogadható, 10 dolláros áron kínálják. A hagyományos kecsua és aymara ízek kedvelői pedig Aji Gustróval, vagy pique Kankával kényeztethetik magukat.

A VALE – azaz a Vicuña, Alpakka, Láma és Ökoturizmus társaság – az állatok húsát népszerűsítő szervezet felmérése szerint a különleges húsfélék ma a piac kínálatának 10%-át teszik ki.

A nemzetközi piac is egyre nagyobb mennyiségeket és leginkább igényeket támaszt a bolíviai tenyésztőkkel szemben, így jó esély mutatkozik arra, hogy a nemzetközi előírásokat nem teljesítő bolíviai feldolgozók hamarosan az általános elfogadott standardok szerint dolgoznak majd – exportra.

Ruben Vera Tola, a VALE technikusa szerint Bolívia akkor tudna igazán sikeresen teljesíteni a külhoni piacokon, ha megfelelő szabályrendszert dolgoznának ki az állatok tenyésztésére és feldolgozására – szinkronban a rendkívül szigorú nemzetközi előírásokkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez