Ezt a magas kulináris kitüntetést olyan személyeknek adják, akik egy adott térség konyhaművészetét bekapcsolják a világ ízvilágába, és ismertté teszik mások számára is. Éppen ezt tette Gastón Acurio és a magas kitüntetés indoklásában az olvasható, hogy egy olyan modellt teremtett, amelyet mindenképpen érdemes követni, ugyanis a perui tradicionális ízvilággal gazdagította a modern világ konyhaművészetet.
Ételeiben ott vank az Andok hegyeiben megtalálható alapanyagoktól az Amazonas vidékén termő növényekig minden, ami gasztronómiai szempontból értékes és az sem elhanyagolható, hogy mindezek az ételek hasznos elemeivé válhatnak az egészséges táplálkozásnak.
A díjjal értékelték a mesterszakács szociális érzékenységét is: étrermi hálózata Peruban átöleli a magas konyhaművészet templomaitól az egyszerű kerületi népkonyhákig az étkeztetés széles társadalmi palettáját – minden szinten magas minőséget teremtve.
Kezdeményezésére Peruban jelenleg mintegy nyolcvanezer fiatal végez szakácstanulmányokat(foto fent): egyrészt jövőt kínál a sokszor alacsony társadalmi közegből érkezőknek, másrészt kiváló szakembereket képez a perui idegenforgalom számára. Pachacutec-i Szakácsképző Intézete Lima egyik szegénynegyedében működik – a tanulók nemcsak főzni tanulnak meg, hanem elsajátitják az éttermi felszolgálás, a terítés, a éttermi rendezvényszervezés, valamint szomellier feladatait is.
A korábbi években az alábbi gasztronómok kapták a magas rangú nemzetközi kitüntetést:
Ferran Adrià (El Bulli, Roses) 2007; Charlie Trotter (Charlie Trotter, Chicago) 2008; Fergus Henderson (St. John, London), 2009; René Redzepi (Noma, Koppenhága), 2010; Alain Passard (L’Arpege, Párizs), 2011 és 2012, David Chang (Momofuku, New York).