A cseppet sem hivalkodó, ám mégis kifogástalan eleganciával berendezett brazil gasztroműhely valami egészen rendhagyót hozott Magyarországra.
A franciásan elegáns table d’hôte-ot latin-amerikai bőséggel vegyítő brazil rodízio Európában és a tengerentúlon ma már fogalom. A brazil konyha legfinomabb falatjait felvonultató menü a dél-amerikai országban hagyományos vendéglátásának legjavát kínálja a gyomrára adó budapesti közönségnek.
Az argentin, uruguayi és brazil legelőkön hízott marhák méretes szeletei mellett a magyar mangalica és a háztáji baromfi kitűnő húsát is fontosnak tartják nyársra húzni a Casa Brasilban. A rodízio-elvet követve a churrascariában amíg csak a kedves vendég kedve tartja tányérjára az asztalok között száguldozó pincérek újabb és újabb szeleteket kanyarítanak a nem kevesebb mint 11-féle húsból. Itt ugyanis nincsenek európai módra elkülönült első és második fogások, csak jó ízléssel válogatott bőség és ízorgia.
Persze a desszertről a brazilok sem feledkeztek meg, így ha az ínycsiklandó maninhából, a cupimból, esetleg a farofából és már sült banánból is megfelelő mennyiséget vettünk magunkhoz – ami a séfen és a pincéreken biztosan nem fog múlni -, a brazil desszertek színes kavalkádjával zárhatjuk a fejedelmi lakomát.
A szomjunkat olyan nagynevű dél-amerikai és magyar pincék nedűjével csillapíthatjuk, mint például a brazil Miolo-pincészet Seivali birtokán szüretelt felső kategóriás Quinta do Seival, a Badacsony déli lejtőin termett Laposa Rizling vagy a bátaapáti birtokán gazdálkodó Vida Péter fűszeres borai.
Amikor az étterem rendkívül szimpatikus – nem mellékesen a belsőépítészetért rajongó fiatal tulajdonosát, Karin Schmitz-t arról kérdeztük, hogy miért éppen Budapesten nyitott éttermet, nem sokat gondolkodott a válaszon.
“Budapest egy gyönyörű európai város, vibráló kulturális élettel és meg van az a varázsa, hogy az erős vendéglátós kínálat mellett az ágazat bizonyos szegmensei mégsem túltelítettek. Az üzletpolitikánk rendkívül egyszerű – mondja Schmitz kisasszony -, minőségek kínálunk, kifogástalan kiszolgálás mellett, és tesszük ezt brazil gasztronómiai örökségre építve, elsőként Magyaroszágon.”
Bepillantva a színfalak mögé, a hatalmas grillsütőkben a szakértő kezek alatt pirultak a citromos csirkecombok és a vajpuha marha, a hússütés rejtelmeit addig segítőkészen taglaló brazil mesterszakács egyszer csak elnézést kért, majd felcsavarta a lángot a rodizio csodái alatt.
A konyha és az asztalok között pincérek hada indult meg, az ajtón pedig Sérgio Eduardo Moreira Lima úr, a budapesti brazil nagykövet lépett be, hogy az étteremtulajdonos és édesapja, Peter Schmitz meghívásának eleget téve hódolhasson a hazai ízeknek.
A Latimo megfáradt csapatát előzékeny kezek szabadították meg a jegyzettömbtől és a fényképezőgéptől, hogy Ferenczi Bence mixer kitűnő caipirinhajától új életre kelve folytathassák a munkanapot. Jó brazil étteremhez méltóan a legalább 8 cl cachaçából és egy lime-ból készült mennyei manna még a leghavasabb téli estén is képes meleget varázsolni a lelkekbe.
A Casabrasiltól pont azt kaptuk, amit kínált: kitűnő alapanyagokból készített latin-amerikai konyhát, magas színvonalú kiszolgálással és páratlan brazil vendégszeretettel körítve. E megállapítással szemmel láthatóan Moreira nagykövet úr is egyet értett.
(fotó: Konkoly-Thege György)