Pollo frito – egyszerű, aranybarna kubai csirkefalatok

Bár sokan a pollo fritót kubai ételnek tartják, a hispán kultúrkörben számos országban találkozhatunk ezekkel a barna, ropogós, illatos és omlós csirkefalatokkal. Könnyű elsőre beleszeretni, mert elkészíteni semmiből sem áll, a hozzávalók nem túl drágák, viszont az eredmény garantált.

Általában érdemes filézett csirkecombot, illetve mellet használni. A combon hagyjuk rajta nyugodtan a bőrt, ezek lesznek majd a legropogósabb és legcsábítóbb darabok. A három-négy centiméteres kockákra vágott húst lehetőség szerint legalább egy órán át pácoljuk hagyma, citrom, fokhagyma, só, őrölt csilipaprika, bors és némi római kömény keverékében. Ha nincs egy óránk akkor se essünk kétségbe, fűszerezzük egy picit erősebben, és legközelebb tervezzünk előre.
Ha egyszer ráéreztünk a dologra, nincs megállás, mehet bele bármilyen fűszer, ami szívünknek vagy a szánknak kedves. Néha szójaszószra vetemedtem, megint máskor gyömbérrel operáltam, és egy esetben sem bántam meg, hogy kísérleteztem.
Rövid pácolás után a csirkefalatkákat egy kevés lisztbe forgatjuk, a felesleget leporoljuk, és jó forró olajban ropogós aranybarnára sütjük a húst. A lisztbe forgatásra egy andalúz barátom mutatott egy jó trükköt: a tányéron pepecselés, és a fél konyha liszttel beterítése helyett egy tiszta nejlonzacskóban forgatta a panírozandó darabokat lisztbe – nem egészen fél perc alatt vagy egy kilót, minden koszolás nélkül.
Ha kedvünk tartja, szórhatunk rá friss korianderzöldet – a cilantro levelének illata távoli kontinensek ízét varázsolja asztalunkra, és jól helyettesíti a petrezselymet.
A csirkefalatokat tálalhatjuk hosszú szemű rizzsel, babbal, salátával, magában, ahogy kedvünk tartja, ha latinabbat szeretnénk alkotni, kínáljunk mellé sült banánt.
Az eredmény önmagáért beszél, szinte biztos, hogy az ínycsiklandó illatokra pillanatokon belül éhenkórászok serege gyülekezik majd a konyhánkba, ám ne engedjünk a kísérésnek. Csak akkor essünk neki az omlós falatoknak, amikor az egész adag kész, különben garantált, hogy a sütés ritmusában fogy majd a végtermék, így mire készen leszünk, könnyen hoppon maradhatunk.
Hozzávalók:
4 személyre 1 csirkemell, 2 filézett csirkecomb bőröstül
1 db vörös hagyma
5 gerezd fokhagyma
római kömény
őrölt csilipaprika
fekete bors

2 db citrom leve
3-4 dl napraforgó- vagy kukoricaolaj
ízlés szerint friss korianderzöld

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez