Jelenleg a 6 brazil borvidéken összesen 82 ezer hektár szőlőt művelnek, amely terület másfélszer nagyobb a két évtizeddel korábbinál. Az országban 2011-ben szüretelt 1,46 millió tonnás teljes termésnek mintegy 60%-át hasznosították bor, szőlőlé és szőlőlé koncentrátum előállításához. A termesztés területileg meglehetősen koncentrált, az összes ültetvényből Rio Grande do Sul állam közel kétharmados arányban részesedik. Az ott 2011-ben készült 3,1 millió hektoliter bor mennyisége 38%-kal nagyobb a megelőző évinél. (A jelentőségében másodiknak számító Santa Catarina államban mindössze 0,15 millió hektolitert állítanak elő.) A vörösborok aránya évek óta 70% körüli, a fehéreké viszont növekvőben van a rozék kárára. Brazília 2011-ben 13,2 ezer hektoliter bort és pezsgőt adott el külföldön, az ebből származó bevétele 4,18 millió USD volt. Fő exportpiacai: Hollandia, Nagy Britannia, Egyesült Államok, Németország, Kanada.
A Casa Valduga alapjait az olasz család másfél száz éve bevándorolt tagjai vetették meg, akiknek leszármazottai mai is ugyanott – Vale dos Vinhedos, Rio Grande do Sul – folytatják a borászkodást, amelyben az idők folyamán a pezsgőkészítésnek is egyre nagyobb szerep jutott. (Mára már ennek az italnak a legnagyobb dél-amerikai termelőivé nőtték ki magukat.) Az eredeti birtok az idők során 42 hektárra nőtt és közben más területen (Encruzilhada do Sul) is szert tették még további 132 hektárra. Az éves termelés, amelyből fele-fele arányban részesedik a bor és a pezsgő, napjainkban meghaladja a 12 ezer hektolitert. Élenjárnak a borturizmusban is, az ország első ilyen célú vendéglátó komplexumát is ők létesítették (Villa Valduga, Bento Gonçalves).
A Marselan szőlő, amelyből az Identidade sorozat e bora készült, a Cabernet Sauvignon és a Grenache franciaországi keresztezéséből született alig fél évszázada és főleg Languedoc vidékén termesztik. Újabban Kaliforniában is próbálkoznak vele, illetve ez a brazíliai bor is ígéretes kísérletezésről ad bizonyságot.
Kevésbé sötét színintenzitású és közepes testű bor, amely illatában inkább a Grenache, ízeiben meg a Cabernet Sauvignon világát jeleníti meg. Mindkettőből főleg a gyümölcsök (cseresznye, málna, szeder, szilva) jönnek elő, de felismerhetők virágos (levendula, eukaliptusz) jegyek is. A fahordós érlelés kellően lekerekítette, érett tanninjai lágyak. Frissessége már kevésbé vibráló, de még mindig könnyed és jól iható. Nem túl komplex, de stabil szerkezetű, harmonikus bor. Ajánlható itthon a hentes módra elkészített szűzérmékhez vagy egy brazíliai út esetén a csirkehúsos pitéhez (torta de frango).
Értékelés: 86 pont
(VINEXUS – 18,50 EUR)