Mivel a növény rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, az EU-ban és Japánban, az andoki ország nagy reményeket táplál, hogy nyereséggel részt tud venni a világ quinoa-ellátásban. Ez azért is jelentős előrelépés, mivel ezzel a hegyi parasztok számára a kokalevél termesztése mellett komoly anyagi forrástermelő lehetőségek keletkeznének.
A quinoa megterem a sziklásabb, szikes vidékeken, 3-4000 méter magasságban, ott, ahol a rozs és az árpa már nem él meg. A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”: A spanyol hódítás előtt a kukorica, burgonya, bab mellett alapvető élelmiszernek számított.
A quinoa (Chenopodium quinoa) gluténmentes, azaz nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A lisztérzékenyek ételeik tápértékének növelésére vagy kiegészítésére különböző formákban készíthetik el. Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze. Számottevő élelmi rost-tartalma miatt szív- és keringési betegségben szenvedők, magas vérzsír szinttel rendelkező egyének, valamint cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Az indiánok a magon kívül, a leveleit zöldségként fogyasztották, növényi szárát állati takarmányként hasznosították. (lásd még receptek)