Az operaénekes és az ukrajnai szeparatisták zászlaja

Összesen egymillió rubelt adományozott a világhírű énekesnő a donyecki operának. Anna Nyetrebko az orosz szeparatistáknak adta át a csekket. Az esetet megörökítő képet, melyen az Új Oroszország zászlaja is szerepel,  a Twitteren is megosztotta.

Nem vettem észre a zászlót – mentegetőzött az eset után Anna Nyetrebko a Facebookon. “Pusztán csak támogatni akartam a művészetet, és kifejezni azt a vágyat, hogy minél előbb legyen vége a konfliktusnak Ukrajnában.” A világhírű szoprán egyaránt az ukrán és az orosz kultúra örökösének tekinti magát. Ezt akarta kifejezni egymillió rubeles (körülbelül 450.000 Ft) adományával.

Anna Nyetrebko egyébként Ausztriában él, ahol már az állampolgárságot is megszerezte. Bécsben a külügy nem volt boldog a Nyetrebko ügytől, hiszen az uniós tagállam Ausztria elítélte a Krím-félsziget annektálását, és megszavazta a szankciókat Oroszország ellen.

A Facebookon természetesen áradnak a kommentárok: sokan gratulálnak a világhírű énekesnőnek, hogy Oroszország mellé állt a konfliktusban. Mások viszont elítélik, hogy a szeparatisták zászlaja előtt fényképeztette le magát.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy Anna Nyetrebko rajongóit a nagyvilágban különösebben érdekelné az eset, de a Kijev és Moszkva között folyó médiaháborúban minden gesztusnak megvan a maga jelentősége. Ráadásul mindenki elhúzódó konfliktusra számít: Lavrov orosz külügyminiszter épp most erősítette meg újra, hogy csak lassú kibontakozásra lehet számítani az ukrajnai szembenállásban, melynek eddig már több mint 4300 halottja van.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez