Ukrajna korruptabb mint Oroszország

Hiába az emberéleteket követelő tüntetések és a kormányváltás, Ukrajna még mindig a világ legkorruptabb országai közé tartozik, derül ki a Transparency International legfrissebb rangsorából.

Oroszország a 136., Ukrajna pedig a 142. az összesen 175 államot vizsgáló listán. A nemzetközi korrupcióellenes szervezet szerint az új kijevi kormány még mindig egy helyben toporog a megvesztegetésekkel kapcsolatban.

Bár Ukrajna október végén egy sor korrupcióellenes jogszabályt fogadott el, azok eredményei még egyáltalán nem látszanak. “A 2014. október 14-én bevezetett törvényekkel az állam a reformokra való hajlandóságát bizonyította és egyelőre csak a változáshoz szükséges alapokat fektette le” – magyarázta az eredményt a Transparency International ukrajnai képviseletének igazgatója az Unian ukrán hírügynökségnek.

Alekszej Hmara szerint a reformok hatékonyságát már decemberben tesztelhetik, amikor a kormány a jövő évi költségvetésről dönt. Azt azonban, hogy a 2015-ös büdzsé mennyi pénzt szán a korrupcióellenes harcra, illetve a tisztviselők vagyonnyilatkozatát kezelő elektronikusrendszerre, egyelőre még nem tudni. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a felülről hozott intézkedésekhez új korrupcióellenes szervezetekre is szükség van. Mindezekkel együtt azt is elmondta, hogy az utóbbi egy évben az ukrán bürokrácia, illetve az export és az import, vagyis a külkereskedelem némileg már mentesült a kenőpénzektől.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez