Újra kinyitnak az izraeli követségek

Diplomatikus megoldás a diplomaták vitájára a pénzügyi tárcával. Az egyhetes külügyi sztrájk után holnap várhatóan újra kinyitnak világszerte az izraeli külképviseletek.

Hacsak nem jön közbe valamilyen váratlan meglepetés, vasárnap véget ér az izraeli külügyesek sztrájkja, és újra kinyitnak világszerte a követségek és a konzulátusok. Új bérmegállapodást írnak alá az alkalmazottak érdekképviseletei a büdzsét kezelő pénzügyminisztériummal. De azt mondják: még nem rohannak ünnepelni. A maratoni tárgyalások végén a külügyesek több tucat millió ígért sékellel gazdagabban állnak fel az asztaltól, például külön anyagi ösztönzéssel vállalhatnak ezután külföldi kiküldetést. A különösen nehéz vagy veszélyes helyeken szolgálók további emelést kapnak, akárcsak a pályakezdők: az ő fizetésük eddig különösen alacsony volt. A diplomaták majdani nyugdíja érdekében is mélyebben nyúl majd a zsebébe az állam, részben azért, hogy ellensúlyozza azt a kiesést, ami a házastársak munkájának feladása miatt éri a családokat.

Cserébe viszont lemondanak arról, hogy a következő négy évben újabb sztrájkot indítsanak. A diplomatáknak egyébként mostantól azt is megengedik, hogy egymás után három külföldi posztot is vállaljanak. Eddig minden kiküldetés után vissza kellett térniük meghatározott időre a külügyminisztériumba. Az izraeli külügyi tárca a még aláírásra váró megegyezés szerint az eddiginél rugalmasabb költségvetéssel rendelkezik majd, hogy reagálni tudjon az alkamazottak újabb igényeire – írja az Israel News.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez