Azerbajdzsán elhárította a lavas-kenyér örményesítését – írta meg tegnap az azeri Interfax. A lavas kelt tésztáját sütőpárna segítségével „tapasztják” a tonirba, azaz a kemencébe, hogy megsüljön.
Ezt az eljárást az „Örmény lavas-kenyér sütésének hagyományai” néven kívánta regisztrálni Örményország az UNESCO szellemi kulturális örökségeket felvonultató listájára új elemként. Erre azonban, Azerbajdzsán tiltakozása miatt, nem került sor, számolt be az azeri Kulturális Minisztérium.
A felháborodott azeriek azzal a javaslattal próbálták enyhíteni az ellenfél csapását, hogy a lavast az egész régióban elterjedt kulináris örökségként jegyezzék be. Míg ennek megvitatására sor kerül a nemzetközi szervezet jövő évi közgyűlésén, addig az örmények örülhetnek a most jóváhagyott státusznak, azaz az” Örményország területén elterjedt lavas” – nak.
A csatát megnyerték, de a háborút nem – csak első ránézésre tűnik itt most közhelynek. A lavas kisajátítására tett örmény törekvés ugyanis nemcsak Azerbajdzsán, de Törökország és Irán szemét is szúrja. Az 1NEWS.AZ értesülései szerint a napokban Bakuba látogató Ömer Celik, török kulturális miniszter kijelentette, azeri kollégáival közösen tesznek majd azért, hogy a lavast, mint az egész régióban elterjedt kulináris örökséget regisztrálja jövőre az UNESCO.