A Szövetségi Testőrszolgálat adta ki a „Kreml. Különleges konyha” című művet Oroszországban. A könyv egybek között azt is feltárja, hogy nemcsak Sztálin, de a mai orosz elnök étkezését is magasrangú tisztek vigyázzák.
Az, hogy az elnöki szakácsok Moszkvában is kiválóan főzzenek, alapkövetelmény. Viszont a díszítésre is legalább akkora figyelmet kell fordítaniuk, emlékezett vissza Alevtyina Kerina az Argumenti i fakti cikkében, a hölgy 1956-1983 között vezette a Kreml konyháját. A különböző eseményekre megfelelő tematika mentén terítették meg az asztalt. Amikor, 1961 áprilisában Gagarin az űrben járt, kenyérből készítettek rakétát. Máskor meg akváriumot ábrázolva tálalták a levest.
Bár minden nagyon szépen sikerült, a pincérek folyamatosan panaszkodtak a nehéz tálcák miatt. Előfordult, hogy egy malac pecsenye 7-8 kilót nyomott, nem számítva a tálcát. A jelenleg is az elnöki konyhán dolgozó Gennagyij Pavlenko a brezsnyevi időkből említett egy esetet. Míg a főtitkár 40 perces beszédet rögtönzött az asztal felett, a pincéreknek végig kézben kellett tartaniuk az ételeket. Feltehetően ezért alig akad ma is női pincér a Kremlben.
Az orosz konyhával mindig sikerült lenyűgözni a külföldi vendégeket is. Bár Richard Nixon 1972-es látogatásakor több hűtőszekrénnyel érkezett, gyakorlatilag semmit nem vett ki belőlük. A fantasztikus teríték és az orosz szoljánka leves ugyanis mindent elsöprő hatással volt rájuk, mesélte Nyikolaj Morozov, aki 1965-1991 között volt a szovjet vezetők szakácsa.
Leonyid Brezsnyev hétköznapi étrendjéről Raisza Molotkova árult el titkokat. A Kreml konyhájának korábbi munkatársa elmondta, a szakács egy orvossal és egy dietológussal állította össze a menüt a főtitkár számára. Brezsnyev nem volt válogatós. Sőt annyira nem akart senkit megbántani, hogy ha nem volt étvágya, nem küldte vissza az ételt, hanem egyszerűen a wc-be öntötte. A fasírtot pedig kizárólag hidegen ette, ezért sokszor kellett gyorsan a fagyasztóba tenni a sütés után, hogy kihűljön az étel.