Kiadják a gigászi sikkasztással gyanúsított kazah politikust Oroszországnak

000 Par8007667Így döntött a francia bíróság Lyonban. A kiutasító döntés ugyanakkor megtiltja Oroszországnak, hogy Muhtar Abljazovot kiadja halálos ellenségének, Kazahsztán elnökének, Nazarbajevnek.

Szégyen a francia igazságszolgáltatásra!- ezt a táblát emelte magasba a kazah ellenzéki politikus családja Lyonban. Korábban Nagy Britannia, Csehország, Lengyelország és Svájc nem adta ki Muhtar Abljazovot, csak Franciaország döntött így!- hangsúlyozta a kazah politikus ügyvédje.

Kiről és miről van szó? Muhtar Abljazovot, aki egykor Kazahsztán minisztere és Nazarbajev elnök bizalmasa volt, azzal vádolta meg szülőhazája, Kazahsztán, Oroszország és Ukrajna, hogy csődbe vitte a BTA bankot, és onnan hatmilliárd dollárt elsikkasztott. A kazah politikus a vádak elhangzása idején már Nyugat-Európában volt. Onnan üzente: ez a kazah Hodorkovszkij ügy! Vagyis Nazarbajev elnök úgy akar megszabadulni politikai riválisától, mint Putyin orosz államfő az orosz oligarchától. Muhtar Abljazov tagadta, hogy ő lenne a felelős a BTA csődjéért, és arról végképp hallani sem akar, hogy 6 milliárd dollárt zsebre vágott volna. Kazahsztán, Oroszország és Ukrajna az Interpolhoz fordult. Mind a három állam kérte Abljazov kiadatását. Ekkor a kazah ellenzéki politikus Nagy-Britanniában élt a családjával együtt. A brit titkosszolgálat figyelmeztette: nyomában vannak az orosz hírszerzés emberei. Erre a kazah ellenzéki politikus Franciaországba ment, ahol tavaly letartóztatták.

Most pedig a francia bíróság úgy döntött: kiadják, de nem Kazahsztánnak, hanem Moszkvának. Megtiltják az oroszoknak, hogy az értékes foglyot tovább küldjék Kazahsztánba. Ahhoz is ragaszkodik a francia bíróság, hogy az orosz hatóságok ne alkalmazzanak testi vagy lelki tortúrát. Ezt a francia konzul ellenőrizni fogja Oroszországban. Ha tudja…

Kazahsztán Oroszország fontos szövetségese, és része annak a gazdasági közösségnek, amely Moszkva szűkebb érdekszféráját jelenti. Mi volt pontosan Muhtar Abljazov szerepe ebben a kissé nehezen áttekinthető pénzügyi rendszerben? Hova tűnt a 6 milliárd dollár? Aligha derül ez ki a közeljövőben. Az 51 éves kazah ellenzéki politikus jövője meglehetősen vigasztalannak látszik, bár Hodorkovszkij is kiszabadult az orosz börtönből és ma már Svájcban él.

Fotó: Europress/Gettyimages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez