Ukrajnai kivégzéseket vizsgált az Amnesty International

Kivégzés-szerű gyilkosságokra és egyéb szándékos emberölésekre talált bizonyítékokat az Amnesty International (AI) az orosz-párti szeparatisták és a Kijev-párti erők részéről is. A számokat illetően az orosz média és a hatóságok jelentései igen különbözőek.

„Ahelyett, hogy egymást okolnák a harcoló felek, mindkét oldalnak arra kellene összpontosítania, hogy megszüntesse a kivégzés-szerű gyilkosságokat” – jelentette ki John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programigazgatója.

A Summary killings during the conflict in eastern Ukraine (Statáriális kivégzések a kelet-ukrajnai válság idején) című jelentés a 2014 késő augusztusa és szeptembere között, Kelet-Ukrajnában végzett kutatás eredményeiről számol be. A dokumentumban az emberi jogi visszaélések áldozataival és családtagjaikkal, szemtanúkkal, donyecki és luhanszki helyi tisztviselőkkel, az orvosi személyzettel és mindkét oldal harcosaival készített interjúk olvashatók.

A jelentés szerint szeptember 23-án fedezték fel a Donyeck régió tömegsírjait. A terület két nappal azelőtt még a Kijev-párti erők ellenőrzése alatt állt. A holtestek között volt több, kínzás nyomait magán viselő nő és egy állapotos áldozat is. Később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemzetközi vizsgálat indítását kezdeményezte, miután a tömegsírokban több mint 400 ember holttestére bukkantak.

A környékre szeptember 26-án látogatott el az AI küldöttsége. Meggyőző bizonyítékokat talált arra, hogy az ukrán erők kivégeztek négy embert, akiket két sírban találtak meg Komunar falutól nem messze. A közelben egy másik sírt is felfedeztek, abban öt szeparatista harcos holtteste feküdt. A jogvédők kérdésére az egység tagjai azt mondták, hogy a társaik harcban estek el.

Ugyanakkor idén április óta egyre több bejelentést kapott az AI a szeparatisták által elkövetett kivégzés-szerű és egyéb gyilkosságokról. Az áldozatok között ukránbarát aktivisták, feltételezett szimpatizánsok, helyi bűnözők és fogva tartott harcosok is vannak.

Az első bizonyítékokat, két holttestet április 19-én fedezték fel, az akkor még csak feltételezett vádakra Donyeck régió Raigorodok városához közel. Később Vlagyimir Ribak és Jurij Popravko néven azonosították őket. Az előbbi ukrán-párti aktivista és a Batykivscsina párt parlamenti képviselője, az utóbbi pedig kijevi diák volt. Mindkét holttesten kínzásra utaló jeleket találtak.

További két fogvatartott július 22-i meggyilkolásával kapcsolatban is találtak bizonyítékokat. Mindkettőjüket szeparatista erők tartották fogva a Luhanszk régióban található szeverodonyecki fogolytáborban.

Egy, a Batkivscsina párthoz való feltételezett kötődése miatt ugyanott fogvatartott üzletember így nyilatkozott az AI-nek: „Hajnali fél ötkor egy harcos az „Ébresztő! Evakuálunk!” szavakkal ébresztett minket. Kinyitottak három-négy cellaajtót, és hat-nyolc lövést hallottam. Olyan volt, mint a rulett – valakit lelőttek, valakit elengedtek, és voltak, akiket elhurcoltak.”

John Dalhuisen ugyanakkor azt is kijelentette, hogy tömeggyilkosságokról és sírokról nem kaptak döntő bizonyítékot. A fent említett statáriális kivégzések viszont bizonyos esetben háborús bűncselekménynek számítanak, amelyeket mindenképpen ki kell vizsgálni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez