Mongolisztika központ nyílt Budapesten

Mongolisztikai kutatóközpontot nyitott meg a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó mongol államfő szombaton az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE).

Cahiagijn Elbegdorzs az eseményen tartott beszédében kiemelte: a magyar és a mongol nép közel áll egymáshoz, nagyon bensőséges kapcsolat van közöttük. A két nép közötti kapcsolatok alakításában nagy szerepet játszik az ELTE mongol és belső-ázsiai tanszéke, amely mellett működik a most létrehozott kutatóközpont – mondta.

A mongol államfő kijelentette: nagyra értékeli a magyar kutatók fáradozásait a mongolisztika fejlesztéséért, azért, hogy mindig fontosnak tartották ezeket a kutatásokat. Mongólia egy olyan alapot hozott létre, amely a külföldi mongolisztikai kutatásokat támogatja, ez segíti az ELTE-n felállított központ tevékenységét is – magyarázta. Hozzátette: a továbbiakban is odafigyelnek a központ munkájára.

Mezey Barna, az ELTE rektora hangsúlyozta: az egyetem és Mongólia közötti kapcsolatokat erősíti, hogy sok mongol hallgató tanult és tanul itt ma is. Ezeket a kapcsolatokat fűzi szorosabbra a kutatóközpont megnyitása, amelyet a mongol állam segítségével állíthatnak fel – mutatott rá.

A rektor elmondta: az ELTE a legnagyobb és legrégibb ma is működő felsőoktatási intézmény Magyarországon, a magyar tudomány fellegvára, és a mongolisztika művelése is nagy hagyományokra tekint itt vissza, továbbá hosszú múltra visszatekintő kapcsolatokat ápolnak mongol tudományos intézményekkel.

Dezső Tamás, az ELTE bölcsészettudományi karának dékánja beszédében emlékeztetett: a magyar Európában az egyetlen belső-ázsiai eredetű nép, és lelkesen kutatja a múltját. Az ELTE bölcsészettudományi karán 150 éve kutatják a keleti népeket, kultúrákat – tette hozzá.

Elmondta, a kar az ott oktatott nyelvekkel leképezi a világ sokszínűségét, és kiemelt szerepet kap a Kelet-kutatás. A mongol állam nagylelkűsége folytán most egy külön kutatóközponttal szolgálhatják ezt az ügyet – közölte.

Az ELTE tájékoztatása szerint a mongol köztársasági elnök és parlament támogatásával létrehozott Nemzeti Mongolisztikai Tudományos Tanács és Mongolisztikai Kutatásokat Támogató Alap kiemelten fontosnak tartja a magyarországi mongolisztikai kutatások támogatását, ezért a mongol állam 15 ezer eurós forrás biztosításával aktív szerepet vállalt a kutatóközpont felállításában az ELTE-n.

A központban dolgozó két fiatal kutató először a Mongólia több népcsoportja (ojrátok, darhatok, halhák, burjátok) között végzett expedíciók, valamint a buddhizmus emlékeinek dokumentálásával kapcsolatos gyűjtések anyagait dolgozza fel és publikálja.

A központ megnyitásán túl a mongol államfő kitüntetéseket adott át a magyarországi mongolisztika jeles képviselőinek, továbbá könyvadománnyal és számítógépekkel támogatta a központ munkáját.

Cahiagijn Elbegdordzs magyarországi látogatása keretében péntek este munkavacsorán találkozott Áder János köztársasági elnökkel, szombat délelőtt pedig magyar-mongol üzleti fórumon vett részt.

A mongol államfő, aki 2009 óta vezeti az ázsiai országot, első alkalommal látogat Magyarországra és vasárnapig tartózkodik az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez