Súlyosan elszámolták az ukrán gazdaság működtetéséhez szükséges összeget

bakkencomA Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint háromszor, vagy négyszer nagyobb pénzösszegre van szükség az ukrán gazdaság életben tartásához, mint eddig gondolták.

Az Institute of International Finance vezető közgazdásza, Lubomir Mitov a nem várt meredek romlással indokolja Ukrajna gazdaságának gyengeségét, ami kezeléséhez számításai szerint a korábbi IMF kölcsön struktúráját alapjaiban kell átdolgozni. Becslései szerint 13-15 milliárd dollárnyi kieséssel kell számolnia a kijevi vezetésnek, még abban az esetben is, ha a szeparatistákkal legalább a tűzszünetről sikerül megegyezniük – áll a Wall Street Journal blogjában.

Még szeptember elején nyilatkoztak úgy az IMF szakértői, hogy 3,5 milliárd dollárral nagyobb összeget igényel az ukrajnai helyzet stabilizálása, ez a szám azonban egészen 19 milliárdra is nőhet.

Mitov Ukrajnából hazatérve nyilatkozott úgy, az ország gazdasági visszaesése és a költségvetés hiánya is több mint 10 százalékos is lehet jövőre, amennyiben a patthelyzet továbbra is fennáll a  keleti országrészben. Éppen ezért az IMF, vélhetően az októberi választásokat követően újra tárgyalóasztalhoz ül az érintett felekkel. Mitov szerint ugyanakkor leginkább Európának kell magára vállalni az ukrán gazdaság megmentésének terheit, még akkor is, ha ehhez hiányzik a politikai akarat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez