18 milliárd dollár a párnacihában

Bankszámlanyitással szeretné legalizálni a pénzeket a kazah kormány és nemzeti bank. A szeptember elsejétől induló kezdeményezéssel kapcsolatban a központi bank igazgatója a lakossági megtakarításokról is beszélt.

Körülbelül 18 milliárd dollár van jelenleg a lakosság kezében, tájékoztatta a Zakon.kz hírportált Kajrat Kelimbetov, a Kazah Nemzeti Bank vezetője. Ez az összeget gyakorlatilag otthon, a párnacihában tartják az emberek, ami nemcsak veszélyes, de értelmetlen is.

A lakossági 18 milliárd rengetegnek számít, ha figyelembe vesszük, hogy a jogi személyek nagyjából 24 milliárd dollárt tartanak a bankokban. Hogy a párnacihában kuporgatott vagyon termeljen is valamit, a kormány és a nemzeti bank arra ösztönzi a lakosságot, tegyék pénzüket bankba. Miközben óva intenek attól is, hogy valutába fektessenek, mert a bizonytalanságon túl, még bonyolult is. A bankcsőd miatt aggódó újdonsült számlatulajdonosokat azzal a tanáccsal próbálják megnyugtatni, hogy pénzüket ne csak egy bankban őrizzék. A két hete induló kezdeményezéstől legalább 10-12 milliárd dollár visszatérését várják a bankszektorba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez