A tündökléstől a bukásig – Így áldozott le az elnök lányának csillaga

Gulnara Karimova1Gulnara Karimova egykori üzbég ENSZ-nagykövet, divattervező, popelőadó. Mindene megvolt, most mégis múlni látszik a tündöklés, ami körülvette. Sőt, már nemcsak külföldön, de hazájában is rendőrségi ügybe keveredett az üzbég elnök lánya.

Luke Johnson a Szabad Európa Rádió honlapján vette sorba Gulnara Karimova bukásának állomásait. Divatkarrierjében kezdődtek először a gondok, amikor 2011 szeptemberében, a New Yorki Divathéten esedékes bemutatóját törölték a szervezők az Üzbegisztánban tapasztalható emberjogi visszaélések miatt. A bemutatót végül egy másik helyszínen megtartották, de Karimova nem volt jelen, nem úgy mint a gyermekmunka ellen tüntetők.
Karimova lemeze 2012 júniusában jelent meg, amely az előadó honlapja szerint jó fogadtatásnak örvendett a kritikusok körében, sőt még a CNN is készített vele egy interjút. Azonban az ezekre mutató linkek nem működnek és összefoglalók sem találhatóak ezekről a cikkekről. Tavaly januárban még felvett egy orosz dalt a nemrégiben orosz állampolgárrá lett Gerard Depardieu-vel.
Szintén tavaly áprilisban kezdődött diplomáciai karrierjének is a vége. A neve eltűnt az Üzbég Külügy Minisztérium hivatalos nagyköveti listájáról, az azonban csak július óta hivatalos, hogy többé nem ENSZ-nagykövet.
Ezt követően májusban, a svéd TeliaSonera telekommunikációs céggel kapcsolatos vesztegetési ügyben merült fel a neve, miután újságírók dokumentumokat szivárogtattak ki az esetről.
Az október sem hozott megnyugvást Karimova életében. Először az általa irányított televízió és rádió csatornák hallgattak el hirtelen, majd a szintén hozzá kapcsolható Terra Group média birodalom számláit fagyasztották be pénzügyi szabálytalanságok vádja miatt.
Novemberben a Twitter oldala vált elérhetetlenné egy időre, miután jogi visszaélésekről írt több posztot, amelyek egy testőrét sújtották, miután letartóztatták. Ezután egy rövid időre ismét aktív lett, mikor is nővére ellen kelt ki tweetjeiben, de idén február óta teljesen eltűnt a közösségi oldalakról.
Szintén februárban tartottak taskenti lakásában házkutatást, valamint barátját és két másik munkatársát őrizetbe is vették a hatóságok és adócsalással megvádolták.
Márciusban a Szabad Európa Rádió és a BBC hozzájutott egy levél másolatához, melyet valószínűleg Karimova írt. A levélben az áll, hogy házi őrizetben van, ahol pszichikai nyomás alatt tartják és verik. Még ebben a hónapban megvádolták vesztegetés gyanújával a TeliaSonera vállalattal kapcsolatban.
Augusztusban a BBC hozzájutott egy hangfelvételhez, amelyen Karimova panaszkodik a bánásmód miatt, amit a házi őrizetben kap. Azt mondja, vele, és lányával is kegyetlenül bánnak és nincs kapcsolatuk a külvilággal.
Karimova története azonban valószínűleg a végéhez közeledik, a karrierjét pedig már egész biztosan el is érte, mivel szeptember 8-án az Üzbég Főügyészségi Hivatal egy korrupciós ügyben a gyanúsítottat Karimova G.-ként azonosította, aki valószínűleg nem lehet más, mint a házi őrizetben lévő Gulnara Karimova.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez