„Jobb lett volna meghalni” – Ilyen volt a 77 napos fogság az ukrajnai szeparatistáknál

„Kérdeztem a fogva tartóimat, meg fognak-e erőszakolni. Mondták, nem. Meg fognak ölni? Mondták, nem. Majd egyikük nagyon komoly hangon azt mondta: élve fogunk megégetni. És én három hónapig azt hittem, tényleg élve égetnek majd el.”

Hiába telt már el egy bő hónap szabadulása óta, Irma Krat még mindig nehezen beszél arról a 77 napról, amelyet az oroszbarát felkelők fogságában töltött. Az éppen Szlovjanszkban dolgozó 29 éves ukrán újságírónőt április 20-án fogták el szeparatisták. Beszámolóját a Szabad Európa Rádió közölte.

Fejét egy ronggyal takarták be, amit ragasztószalaggal rögzítettek és egy alagsorba vezették le. Fogsága első napját leírva, Krat arról beszélt, hogyan vádolták a Berkut különleges egység tagjai megkínzásával és kivégzésével.

„Utasították az egyik emberüket, hozzon egy kést. Rettegtem, hogy belém vágják. Kezem-lábam remegett. Az ájulás környékezett. „Kezeket fel!” Felemeltem a kezeim. Majd a nadrágom zipzárjához nyúlt. Azon gondolkoztam, mit akarnak tenni. Felhúzták a blúzom és elkezdték levagdosni a gombokat a nadrágomról.”

„Félórával később egyikük azt mondta: azzal vádolunk, hogy berkutosok fejét vágtad le a Majdanon.” – Állításukat egy videóval próbálták bizonyítani, amelyen egy nő egy Berkut tag újjait húzza elő és tűvel szurkálja.

Órákkal később Krat fogva tartói beismerték, hogy tévedtek. Később a bekötött szemmel Szlovjanszkban mutogatták, mondván ő nem fogoly, hanem egy újságíró, aki azért érkezett hozzájuk, hogy megnézze, milyen érzés fogolynak lenni. Újabb idő elteltével pedig az orosz média készített vele interjút.

„Mi mást mondhatnék? Nem mondhatom, hogy bántottak, vagy kínoztak volna. Igaz, hogy nem ütöttek meg. Nem törték el a bordáimat, nem verték be a képem. De inkább vertek volna meg és hagytak volna elmenni, a sértegetések helyett. Nekem a pszichológiai bántalmazás sokkal rosszabb, mint a fizikai fájdalom. Ebben az értelemben, gyakorlatilag megöltek.”

Az Európa-barát tüntetők táborait a Majdanon koordináló Women’s 100 organization tagját az ukrán erők szabadították ki, miután átvették az ellenőrzést Szlovjanszk felett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez