A jakutföldi Ojmjakon a leghidegebb lakott település a világon, télen mértek már itt mínusz 60 fokot is. Ennek ellenére az itteni folyók nem fagynak be a legnagyobb hidegben sem, ugyanis a több száz méter mélyig fagyott talaj a föld alatt rejlő forrásokból juttatja a felszínre a vizet. A helyi nyelvben az “ojmjakon” jelentése “be nem fagyott folyó”. Sőt, az idő mindig napos, szélcsendes és a tundrán vastag bundájú vadlovak élnek.
A hideg azonban nagyon veszélyes. A fedetlen testrészeken hamar fagyási sérülések keletkeznek, megfagy a higany a hőmérőben, sőt még az orosz gyártású autók is nehezen indulnak.
A The Russia Beyond the Headlines azonban arról cikkezik, hogy ebben a környezetben is boldogan és egészségesen élnek az emberek. Sokat mozognak, étrendjükben nagy mennyiségű hal és lóhús található, a vitamint pedig erdei gyümölcsökkel pótolják.
A 102 éves Andrej Danilov is itt él. Az egykori rénszarvaspásztor Andrej a mai napig sátorban él, csakúgy mint ahogy azt a szülei is tették. Édesapja 117, édesanyja pedig 108 évig élt, tehát Andrej megérthető, ha nem akar a családi szokásokon változtatni. Barátai, akik hozzá képest fiatalok, alig múltak kilencvenek, viszont a tejtermékekre esküsznek, melyek közül az egyik kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit mi fagyi néven ismerünk.
Egy másik helyi nevezetes étel a sztroganina, melyet szibériai halakból készítenek. Kifogásuk után lefagyasztják az állatokat, egyenesen, hogy könnyű legyen megpucolni. Ezután rétegenként fejtik le a hal elfogyasztandó bőrét, mely mindegyike vékony zsírréteget tartalmaz, ami tele van Omega-3 zsírsavakkal, mely különösen jók a szívnek.
A sztroganina olyan érték, melyet máshonnan nem lehet beszerezni, ezt nem lehet sehol máshol elkészíteni. A helyi életmódhoz igazodva alkották meg, mely elképzelhetetlen a farkasordító hideg, az állandó erős napsütés és persze a be nem fagyó folyók nélkül.