Megbukhat-e egy elnök a cukorhiány miatt?

Nemcsak az egekben jár a cukor ára, de órákat is kell sorban állni érte, sőt érvényes személyi nélkül nem is juthat hozzá a vásárló Üzbegisztánban.

Pokoli idők járnak az édesszájúakra a közép-ázsiai országban, ugyanis olyan mértékeket ölt a cukorhiány, hogy sokan szándékosságot vélnek felfedezni a hátterében.

Igaz eddig sem volt ismeretlen a nyári hónapok áremelkedése, de az idei jóval nagyobb mértékű az eddigieknél. A Szabad Európa Rádió (RFE) és helyi adója, a Radio Ozodlik értesülései szerint az alapélelmiszernek számító cukor államilag megszabott ára duplája a korábbinak, 6000 szom az eddigi 2800 (280,31Ft) helyett. Ez forintban valamennyivel több mint hatszáz forint, azonban az ellátási nehézségek miatt a feketepiacon ennél magasabb ár is előfordul.

Az év ezen szakában kezdik el a gyümölcsök szüretelését és konzerválását a téli hónapokra, így részben érthető a megnövekedett kereslet. Vélhetően spekulánsok jó üzletet tudnak csinálni a kínálat alacsonyan tartásából, hiszen így az árak nőnek. Ennek viszont van egy öngerjesztő hatása, ugyanis sokan inkább felhalmoznak, mint eladnak, ami tovább gerjeszti az árakat.

Az állam már komoly intézkedéseket léptetett életbe: a hatórányi várakozás után, amennyit egy cukorra váró ember a sorban végigáll, csupán egy kilogramm vásárlása engedélyezett.

Júliusban több illegális cukorkereskedéssel foglalkozó üzletet is felszámoltak, több mint 66 tonnát lefoglalva. A rekord 2200 kilogramm volt egy férfinál, aki 5500 szomért árulta az élelmiszert.

Kézzelfoghatóan nő a feszültség az egész országban, sok helyen verekedés alakul ki a sorokban. Az elégedetlenség akár Iszlam Karimov elnök tekintélyét is alááshatja.

Mindezért egyetlen céget, a Khorezm-Shakar-t tartják a hatóságok. A hivatalos indoklás szerint a tavalyi 350,000 tonnás termelés után idén csupán 250,000 tonna cukrot állítottak elő.

Bahodir Karimjonov, az iparág eddigi vezetője, kénytelen volt politikai okokból külföldre menekülni. “Birodalmának” darabjaiért pedig élénk harc folyik, ami szintén segített a jelenlegi helyzet kialakulásában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez