A világ legerősebb sámánjai tanácskozásra gyűltek

A napokban fejeződött be a 13 sámán hívása elnevezésű fesztivál Oroszországban. A sámán kultúra megőrzését célzó nemzetközi rendezvényen a világ legjelentősebb sámánjai gyűltek össze.

A dél-szibériai Tuvában rendezték meg július 19-27 között a világ legerősebb sámánjainak fesztiválját, ahová Svédországból, Grönlandról, Mexikóból, Kirgizisztánból, Mongóliából, Dél-Koreából, Kazahsztánból és Oroszországból is érkeztek résztvevők, összesen 13-an.

A sámánizmus legősibb hagyományait elevenítette fel a program, többek között a dob szertartásokat, misztériumokat és a torokéneket. Szemináriumokat is tartottak a különféle módszerekről, illetve a Sas-táncról is.

A fesztivál ötletét Nyikolaj Oorzsak, tuvai torokének mester találta ki. A rendezvény főszervezője a Rosszijszkaja Gazeta orosz napilapnak elmondta, az idei, első sámántalálkozót szponzorok nélkül rendezték.
A fesztivál díszvendége a mexikói Don Rogelio Carrillo. A sámán elmondta a saját és a szibériai hagyományok hasonlóságai miatt vállalta a nagy utat Oroszországba: „Az a sámán hagyomány, amit én gyakorlok szintén nagyon ősi. Mennyire öreg? Körülbelül 2000 éves lehet. Persze erről írásos bizonyítékaink nincsenek, de biztos vagyok benne, pontosan ugyanezt csinálták az őseim is.”

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez