Összelopkodott maradványokból töltik meg a dinoszaurusz-múzeumot

Tizennyolc dinoszaurusz-csontvázat és több más dinókövületet, köztük tojásokat adott vissza a mongol kormánynak az Egyesült Államok. A 68-80 millió éves ősmaradványokat a Góbi-sivatag különböző területeiről lopták el annak idején.

Egy hónappal korábban Eric Prokopi floridai paleontológus három hónap börtönt kapott csempészésért. A férfi egyebek mellett egy Tyrannosaurus bataar hetvenmillió éves csontvázát juttatta az Egyesült Államokba, bár vámnyilatkozatában a csontokról azt állította, hogy azok Nagy-Britanniában talált hüllőmaradványok.

Az összerakott csontvázat később egy dallasi árverésen több mint egymillió dollárért adták el, de azután az amerikai hatóságok elkobozták, és még tavaly visszaadták Mongóliának. A mongol kulturális miniszter akkor azt mondta, hogy az lesz az első darabja egy leendő dinoszaurusz-múzeumnak.

Prokopi elismerte bűnösségét és együttműködött az ügyészséggel: olyan fosszíliákhoz is elvezette a hatóságokat, amelyekről korábban nem tudtak. Wyomingban, Kaliforniában és New York-ban is nyomozás indult illegálisan behozott őskövületek után.

Az amerikai ügyészség és a bevándorlási hivatal közös nyomozásakor végül összesen 31 dinoszaurusz maradványait találták meg.

Most két Tyrannosaurus bataar-csontvázat és a Jurassic Park című filmből ismert Gallimimus két példányának csontvázát is visszaviszik Mongóliába.

Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész csütörtökön azt mondta: a visszaadott fosszíliákkal egy egész múzeumot megtölthetnek, és tudomása szerint Mongóliában már tervezik egy új természettudományi múzeum építését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez