Fizetett az oroszoknak Ukrajna

Ukrajna kifizette Oroszországnak az eurókötvény esedékes kamatát.

Ukrajna pénteken teljesítette féléves kamatfizetési kötelezettségét a decemberben kibocsátott és Oroszország által lejegyzett 3 milliárd dolláros kötvény után. Az ukrán pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy a határidő előtt két nappal, pénteken 73,33 millió dollárt átutalt.

Ukrajna december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja (évenként fizetendő kamata) öt százalék.

Január végén felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben felerősödtek a kormányellenes tüntetések, amelyek végül kikényszerítették az akkori ukrán vezetés távozását.

Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes a hét elején azt mondta, hogy lekerült a napirendről a pénzügyi támogatási program folytatása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez