Vak tinédzser számítógépes játékokra tanítja látássérült társait

Egy vak kazah tinédzser internetezni és számítógépes játékokra tanítja látássérült társait, ezzel egy teljesen új világot mutatva be számukra.

A 16 éves Adil Uralbajev születése óta vak, de életét teljesen megváltoztatta, mikor a számítógép és az internet világába bevezették. Most ugyanezeket a tanulási és szórakozási lehetőségeket szeretné átadni társainak, ezért szülővárosában, Karagandiban hetente egyszer órákat ad a hozzá járó fiataloknak. A program még csak most indult, a nagyszámú jelentkezőhöz képest még csak nagyon kevesen tudtak ténylegesen is eljutni a kurzusra. Ennek oka, hogy sokaknak nincs olyan laptopja, melyet kifejezetten a látássérültek számára alakítottak ki. Uralbajev azonban reméli, hogy talál olyan szponzort, aki segíti az ilyen gépek beszerzését.

Édesanyja elmesélte a Szabad Európa Rádiónak, hogy fia öt évvel ezelőtt kezdett el különösen érdeklődni a számítástechnika iránt. Először csak egy programot rakott fel a mobiljára, aztán egy vakoknak készült játékot szerzett be. Fia egyik álma, hogy új játékokat fejlesszen ki sorstársainak.

Kazahsztánban a hivatalos adatok szerint 3,500 vak vagy látássérült gyermek él, oktatásuk pedig szinte teljesen megoldatlan. A tervek szerint Asztanában jövőre egy 365 fős iskolát nyitnak a diákoknak, óvodával együtt.

Uralbajev is panaszkodott arról, hogy régi könyvekből kell tanulniuk, nincsenek speciális térképeik, de nyomtatójuk sem a Braille betűkhöz. “Viszont lesznek számítógépes játékaink, ami egy teljesen új élettapasztalat.” – nyilatkozta optimistán a 16 éves fiú.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez