Az ENSZ belenéz a rotyogó fazekakba

Burundi, Etiópia, Kenya, Szudán, Uganda megkapta az elismerést: az ott élő, üzemanyag- és energiatakarékosan főző afrikai asszonyok – talán mert mellesleg akad mit tenniük a fazékba – felkerültek a „tiszta főzés” nemzetközi konferencia képzeletbeli dicsőségtáblájára.

Már az elnevezésben – cookstoves future summit – is mintha lenne valami agyamentség, kivált, mert egy-két olyan ország is a konferencia témái közé került, ahol nem az a kérdés, „hogyan főzzenek”, hanem az, hogy miből és mit?  Az alapvetés az volt, hogy hárommilliárd ember főz nap, mint nap szilárd tüzelőanyagot felhasználva, súlyos környezeti és egészségügyi problémákat okozva. Egy meglepő becslés szerint – melyet ugyancsak a november 20-21.-én New York-ban tartott konferencia előtt publikáltak a WHO-ra hivatkozva – évi 4,3 millió ember hal meg a szennyezett levegőjű helyiségek miatt. Az ENSZ Világélelmezési Programja azonban elérte, hogy a nők a világban sokfelé már áttértek üzemanyag-takarékos kályhákra a napi koszt elkészítése során. A konferencián közölték is a jó pontot szerző országok névsorát: Burundi, Etiópia, Kenya, Szudán, Uganda, valamint Sri Lanka és Haiti összesen 2,8 millió lakója a világélelmezési program kezdeményezésére üzemanyag- és energiatakarékos főzőberendezést használ. De nem csupán az elismerésről szólt a „tiszta főzés” tanácskozás, hanem arról is, hogy milyen vállalásokat tettek az ENSZ Világélelmezési Programja képviselői. Segíteni akarnak abban, hogy 2020-ig legalább 10 millió embernek adassék meg a biztonságos ételkészítés és fogyasztás lehetősége, az élelmiszer-támogatási programokat pedig lehessen kombinálni innovatív (főzési) megoldásokkal, hogy csökkenhessen az egészségügyi kockázat, a tűzifagyűjtés miatti veszély. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez