Újjászületik a Selyem út – a világ legnagyobb szállítási rendszere lesz

asiasummitA kazah elnök az EBESZ „egészséges konkurenciájának” létrehozására buzdította az ázsiai országok vezetőit Sanghajban. Nurszultán Nazarbajev az Ázsiai Biztonsági és Bizalomerősítő Értekezlet /CICA/ csúcstalálkozóján javaslatot tett arra, hogy a szervezetet alakítsák át Ázsiai Biztonsági és Együttműködési Szervezetté (ÁBESZ). A kazah elnök indoklásában egyebek között azt hangoztatta, hogy a Nyugat elszakadóban van a Kelettől.

Kiemelte: kölcsönös együttműködés és megértés, a keleti hagyományok és értékek figyelembe vétele nélkül nem lehet sem kiegyensúlyozottan fejlődni, mint ahogy az igazság keresésében sem lehet monopóliumra igényt tartani.
– A globális válság, amelybe hat éve került a világ, még mindig itt van. Növekszik, és egyik területet a másik után éri el: a pénzügyit, a gazdaságit, a szociálpolitikait, egészen a kulturális, szellemi szféráig. Ez valamennyi fél és a világ elavult fejlődési modelljének a válsága. Ez egy általános civilizációs válság, amely rendszerszerű. Ezért nekünk, ázsiai országoknak magunknak kell foglalkoznunk földrészünk békés fejlődésével. Ennek a folyamatnak lehet fontos eszköze az Ázsiai Biztonsági és Együttműködési Szervezet” – hangoztatta Nurszultán Nazarbajev.
A Kínához tartozó Sanghajban e héten megtartott ázsiai csúcsértekezleten a vendéglátó Hszi Csin-Ping kínai elnök bejelentette egy új, Selyem út elnevezésű infrastrukturális és kereskedelemfejlesztési alap létrehozását.
Nazarbajev elnök pedig kezdeményezte, hogy az Alap székhelye legyen Almatiban. Reményét fejezte ki, hogy az új, Ázsia és Európa országait összekötő Selyem út a világ legnagyobb szállítási rendszere lesz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez