A kazahok már Kínában vannak

Kazahsztán logisztikai központ építését kezdi meg egy kínai kikötőben. Asztana arra számít, hogy a korszerű terminál révén felére, harmadára csökken az áruszállítás időtartama a kínai tengerpart és a közép-ázsiai ország között.

Nurszultan Nazarbajev ma megkezdte hivatalos látogatását Kínában, jelentette a Tengrinews.kz. A tervek szerint a kazah elnök találkozik kínai kollégájával és kínai vállalatok vezetőivel, valamint egy sor kétoldalú szerződést írnak alá az energiahordozók, az ipar és a befektetésekkel kapcsolatban.

Kazahsztán kétoldalú megállapodás alapján 1995 óta használja a Csiangszu (Jiangsu) tartományban levő Lienjünkang (Ljanjugung) város kikötőjét. Tavaly pedig – Hszi Csin-Ping kínai elnök kazahsztáni látogatása során – bejelentették, hogy Kína területet biztosít Kazahsztán számára egy saját logisztikai terminál megépítéséhez. (Kazahsztán és Kína árucsereforgalma 2011-ben 21,3 milliárd dollárt tett ki, amiből 16,3 milliárd volt a kazah export értéke.)
A beruházásra a korábban meghirdetett, 2050-ig szóló kazah országfejlesztési stratégia alapján kerül sor. Ez egyebek között célul tűzte a kazah logisztikai ipar gyorsütemű fejlesztését, így például saját vállalatok létesítését fontos külföldi szállítási csomópontokban.
Az építkezés elindítását Nurszultan Nazarbajev kínai útjához időzítették, amelyre ezen a héten kerül sor. Az államfő a hivatalos látogatás folytatásaként Sanghajba utazik, ahol részt vesz a Ázsiai Biztonsági és Bizalomerősítő Értekezlet /CICA/ következő csúcstalálkozóján. (A nemzetközi fórum létrehozására Nazarbajev tett javaslatot 1992-ben.) Nazarbajev mostani hivatalos állami látogatása Hszi Csin-Ping tavalyi asztanai tárgyalásainak viszonzása. A két vezető idén már harmadszor találkozik: előzőleg Szocsiban, az olimpia idején, majd Hágában az „Atomcsúcson” is tárgyaltak négyszemközt.
A Sanghajban sorra kerülő Ázsiai Biztonsági és Bizalomerősítő Értekezleten várhatóan részt vesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez