Mi lehet az orosz-ukrán gázvita megoldása?

A hónap végére megállapodás jöhet létre egy ideiglenes gázár alkalmazásáról az Oroszország és Ukrajna között folyó vitában, hogy elkerülhető legyen a gázszállítások leállítása – közölte a vitában közvetítő szerepet betöltő Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a Wall Street Journal lapnak szerdán adott interjúban.

Moszkva korábban bejelentette, hogy a jövő hónaptól már csak előre kifizetett gázt szállít Ukrajnának, mivel az ukrán állami Naftogas 3,5 milliárd dolláros kifizetetlen számlát halmozott fel. A Gazprom az ukrajnai politikai válság eszkalálódása során eltörölte a korábbi kedvezményeket és ezer köbméterenként 286 dollárról 485 dollárra emelte az Ukrajnának szállított gáz árát.

Günther Oettinger EU-biztos szerint viszont ez az ár “indokolatlanul magas”. Szerinte ha bármelyik fél nem lenne megelégedve a provizórikus gázárral, a vitát később döntőbíróságon rendezhetnék. “Jelenleg a legfontosabb feladat a gázellátás biztosítása” – mondta a brüsszeli biztos az interjúban.

Hangsúlyozta azt is, hogy az energiaügyi partnerség egyetlen más aspektusát sem lehet elsődleges szempontnak tekinteni, nem lehet fontosságot tulajdonítani neki, a partneri viszony elmélyítésének jelei pedig megtévesztő üzenetet hordoznának.

Günther Oettinger ebben a hónapban még két alkalommal vesz részt háromoldalú tárgyalási fordulón ukrán és orosz illetékesekkel, a jövő hónapban találkozik Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszterrel és a Gazprom elnökével, Alekszej Millerrel.

A brüsszeli biztos a jelenlegi helyzetben nem tartja valószínűnek, hogy a Gazprom engedélyt kapna arra, hogy több gázt juttasson a Németországon keresztül a cseh határig húzódó Opal gázvezetékbe. A Gazprom az alacsony kihasználtságra hivatkozva kérte a 290 kilométeres gázvezetékhez való hozzáférését korlátozó uniós rendelkezés feloldását.

Az engedély eredetileg márciusban lett volna esedékes, de a döntést a bizottság elnapolta. “Ebben az ügyben egészen biztosan nem fog történni semmi” – mondta Günther Oettinger. A Déli Áramlatról szólva a biztos “politikai projektnek” nevezte az Ukrajnát elkerülő gázvezeték tervét. “A Déli Áramlatnak csak akkor lenne értelme, ha nem bíznánk meg Ukrajnában és ezért ki akarnánk kerülni” – mutatott rá, hozzátéve, hogy ő viszont partnernek tekinti Ukrajnát.

Brüsszel tavaly figyelmeztetett arra, hogy a Déli Áramlat projektnek mindenben meg kell felelnie az uniós rendelkezéseknek. A bizottság az idén márciusban felfüggesztette a felsőszintű tárgyalásokat a projektről.

Günther Oettinger a Wall Street Journal lapnak adott interjúban elmondta, hogy a bizottság “nem fogja megakadályozni” a Déli Áramlat kivitelezését, de hangsúlyozta, hogy annak teljes egészében meg kell felelnie az EU környezetvédelmi, tenderkiírási és versenyjogi szabályainak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez