Miért cenzúrázza Isaurát a köztévé?

Azt a részt, amikor Isaura gyapotot szed, kivágta a Rabszolgasors című sorozatból az üzbég Joslar csatorna.

Üzbegisztánban ugyanolyan népszerű Isaura története, mint itt nálunk. Ez volt az első dél-amerikai szappanopera, amelyet még a szovjet időkben vetítettek a közép-ázsiai országban. A sorozatot két hónapja kezdte újravetíteni a Joslar nemzeti csatorna, amelyet kedves nosztalgiával fogadtak a nézők. Idővel azonban feltűnt, bizonyos részek hiányoznak.

A szerencsétlen Isaurát egyszer azzal gyötörte a gonosz Leoncio, hogy szedjen gyapotot a földeken. Erre az epizódra nem azért emlékezett különösen az üzbég közönség, mert a szimpatikus hősnőt nem törte meg a kemény munka. A szovjet időkben sok asszony azzal viccelődött, Isaura pont úgy szedi a gyapotot, ahogy most ők. Sajnos a hasonlóság ma még inkább szembetűnő, mint pár évtizeddel ezelőtt.

Kép: www.lawinrussia.ru

Az üzbég gazdaság 36 százalékát kitevő mezőgazdaság legfontosabb növénye a gyapot. Úgy tűnik azonban, az üzbég kormány elfelejtkezett a gyapot iparról, pontosabban gépesítéséről. A Stanradar.com beszámolója szerint az üzbég gazdák elavult gépparkkal dolgoznak, egy tonna gyapotot 1,5 millió szomért (10 som=1Ft) állítanak elő, amiért az állam egy milliót fizet. Az állam ugyan időnként törekszik megfelelő traktorok vásárlására, de ezek az egyszeri nekibuzdulások nem sokat segítenek. Ráadásul először megfelelő mennyiségű, korszerű földművelő gépeket kellene szerezni és majd csak azután lehetne rátérni a gyapotszedőkre. Savkat Mirzijejev miniszterelnök ígéretére pedig, hogy 2016-ra gyapotszedő gépekkel szerelik fel a gazdaságokat, csak legyintenek a földművesek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez