Tipp, ha kereskedne Közép-Ázsiával

Az élelmiszerbiztonság erősítéséről, a legjobb nemzetközi gyakorlatok bemutatásáról tartottak továbbképzést Kirgizisztánban az osztrák pénzügyminisztérium és Világbankhoz tartozó International Finance Corporation (IFC) támogatásával. A kirgiz élelmiszergyártók részére rendezett tanácskozáson a közép-ázsiai ország élelmiszerbiztonsági rendszerének fejlesztéséről, az agrárgazdaság erősítéséről, és az ország szempontjából kulcsfontosságú mezőgazdasági befektetések ösztönzésének lehetőségeiről esett szó, adta hírül a Kabar.kg.

Az IFC képzésén közel 50 kirgiz vállalati vezető és szakértő ismerkedett a legjobb nemzetközi élelmiszerbiztonsági tapasztalatokkal. A résztvevők – akik Kirgizisztán legnagyobb élelmiszeripari cégeit, illetve a különféle állami szerveket és szakági intézeteket képviselték – tájékoztatást kaptak arról, hogy mennyire fontos a korszerű élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek alkalmazása, illetve, hogy ezek bevezetése lehetővé teszi az adott vállalat piaci pozícióinak erősítését, az üzleti eredményeinek számottevő javítását.
Kirgizisztánban a munkaképes kirgiz lakosság egyharmadát foglalkoztja a mezőgazdaság, vagyis meghatározó eleme gazdaságnak. Szakérők szerint jelentős kiaknázatlan lehetőségekkel rendelkezik mind a növekedés, mind pedig a külföldi befektetések vonatkozásában. Így az élelmiszerbiztonság erősítését nem csupán egészségügyi szempontból, de a mezőgazdaság egészének fejlődése szempontjából is kiemelten fontos területként kezelik, mert lehetőséget teremt a vállalkozások növekedéséhez, valamint újabb piacok eléréséhez regionális és nemzetközi szinten egyaránt.
Az IFC konzultációs programja az osztrák pénzügyminisztérium támogatásával eddig több mint 80 vállalati partnernek adott segítséget Európában és Közép-Ázsiában. Eddig több mint 159 millió dollárnyi befektetéshez segítette partnereit, az értékesítés terén pedig közreműködésével 323 millió dollárral sikerült bővíteni a bevételeket. Emellett sikerült előmozdítani a hatékonyság növelését, a költségek csökkentését, a jobb hulladékgazdálkodást, fejleszteni a kockázatkezelést, valamint a magasabb értéket képviselő brendek létrehozását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez