Hol szükséges harcolni manapság az orosznyelv oktatásáért?

Tádzsikisztánban többnapos konferenciát tartanak, hogy emeljék az orosz nyelvoktatás színvonalát.

A volt szovjet tagköztársaságok közül Tádzsikisztán az, ahonnan folyamatosan érkeznek hírek az orosz nyelvoktatással kapcsolatban. A kérdés leginkább a nagyszámú vendégmunkások miatt érdekes, akik nem elhanyagolható részét termelik az ország gazdaságának.

Ezúttal április közepén tartanak a dusanbei Orosz tudományos és kulturális központban egy konferenciát a nyelvoktatás színvonalának növelése céljából. A szemináriumot a Tádzsikisztáni orosz együttműködés képviselete és a moszkvai Gazdasági főiskola filológiai tanszéke közösen, a FÁK országokat támogató föderációs ügynökség segítségével rendezi. A programban szó lesz az információs technológia és a különböző módszerek felhasználási lehetőségeiről. A résztvevőkkel tesztet is íratnak, hogy a legjobb ingyenes képzésen vehessen részt Oroszországban.

Hivatalos adatok szerint jelenleg körülbelül egy millió tádzsik vendégmunkás dolgozik Oroszországban, akik a nyolcmilliós ország GDP-jének 60 százalékát küldik haza. Legtöbbjük Moszkvában és Szentpéterváron utat épít, takarít, vagy kenyeret süt. Ezzel egy időben a patriotizmus mellett kampányolnak Tádzsikisztán prominensei és többen is eltávolították nevükből az oroszos „-ov” végződést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez