Törvényellenes a Krími referendum a Velencei Bizottság szerint

A Velencei Bizottság törvényellenesnek minősítette a Krím félsziget státusáról március 16-ra tervezett népszavazást – jelentette szombaton az Unian ukrán hírügynökség és a zn.ua ukrán hírportál.

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének tagjai szerint egy ilyen referendumnak a megrendezésére sem az ukrán, sem a krími alkotmány nem ad lehetőséget. A bizottság szakértői hangsúlyozzák azt is, hogy a tervezett népszavazás körülményei sem felelnek meg a demokratikus szabványoknak.

Az említett hírügynökségek idézik Sebastian Kurznak, az Európa Tanács elnökségét betöltő Ausztria külügyminiszterének szombati nyilatkozatát, amely szerint a Velencei Bizottság állásfoglalásának hivatalos indoklását március 21-22-én hozzák majd nyilvánosságra.

Kurz kifejtette: a közvetlen demokrácia gyakorlásában önmagában nincsen semmi kivetnivaló, de annak megfelelő jogi és demokratikus alapokon kell nyugodnia. Mivel a krími szavazást fenyegető légkörben, a gépfegyverek árnyékában tartják, ebben az esetben nincs meg ez az alap – állapította meg az osztrák külügyminiszter.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez