A borfogyasztás egyre egészségesebb

Régóta folynak a viták arról, hogy vajon a vörösbor mennyire egészséges. Egy ausztrál biokémikus állítása szerint olyan bort hozott létre, ami rengeteg betegség gyógyítására alkalmazható lesz.

Greg Jardine olyan anyagokat jegyeztetett be, amelyek elvileg annyira erős gyulladáscsökkentők, hogy akár a reumás megbetegedéseken is segíthetnek. Sokszor merült már fel a bor jótékony hatása, azonban sokszor felülkerekedett az alkohol káros hatása.

„A borban lévő hatóanyagszintet jelentősen megemeltük, hogy az antioxidánsok kifejthessék jótékony hatásukat” – magyarázta a kutató. „Az antioxidánsban gazdag borok általában túlontúl savasak és élvezhetetlenek, a mi antioxidánsaink azonban zsírban oldódnak, ez pedig nemcsak a felszívódást segíti elő, de meglepő módon az ital ízét is jelentősen javítja. A bor teljesen hagyományos eljárással készült, csak bizonyos folyamatokat megerősítettünk, hogy az egészségvédő hatások jobban tudjanak érvényesülni.”

A mi borunk egy szuperszáraz vörösbor, amelyet teljesen hagyományos módszerekkel készítünk” – tette hozzá Jardine, aki szerint a most kifejlesztett módosított polifenol technológiát más ételek és italok, például egészséges sör és édesség gyártására is fel lehetne használni.

„A hatóanyagok az állatkísérletek során valóban csökkentették a gyulladást, a duzzanatot és az izommerevséget a reumás ízületi gyulladásban szenvedő patkányok esetében” – jelentette ki Lindsay Brown, a tesztelést végző gyógyszerész (Dél-Queensland Egyetem), aki 2012 elején vizsgálta meg a bor hatóanyagait. „A hatóanyagok alkalmazása a borban ennek ellenére jelentős problémákat vethet fel. Sokan ugyanis nem tudják megtartani a mértéket, pedig ennek az italnak az esetében nem szükséges egy egész üveg elfogyasztása az egészségügyi előnyök élvezéséhez.”

 

Kép: blisstree.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez