Gyógyítható a petefészekrák?

Nem első alkalommal tulajdonítanak gyógyító hatást a teának. Ausztrál kutatók készítettek felmérést arról, hogyan függ össze a petefészekrák és a teafogyasztás.

A felmérést végző phd-hallgató, Dada Su, aki a Curtin Egyetemen tanul ezer önkéntes bevonásával vonta le a következtetést, miszerint a teafogyasztás csökkenti a petefészekrák kockázatát, ötszáz egészséges és ötszáz már gyógyult ember töltött ki egy kérdőívet, amely a teafogyasztási szokásaikat foglalta össze. Az eredmények bíztatóak: az egészséges emberek csoportjában a rendszeres teafogyasztók aránya kiugróan magas volt (78,8%), ám akik már átestek a betegségen sokkal alacsonyabb arányt mutattak (51,4%). A kísérletben azonban nem tanulmányozták a biológiai folyamatokat vagy hogy a teában milyen rákellenes anyagok lehetnek, az eredmény így is azt jelenti, hogy akik fekete, zöld vagy esetleg vulong (oolong) teát fogyaszt, annak kisebb az esélye, hogy petefészekrák alakuljon ki nála.

„Jelenleg csak a rák kialakulási esélyeinek csökkenésére vonatkozóan vannak adataink, de azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy mennyiben segítheti a daganatos betegek túlélését a rendszeres és hosszan tartó teafogyasztás” – vélekedett a szakember.

A petefészekrák túlélési aránya elég alacsony, Ausztráliában ez 43%. A szakember szerint, mivel a tea semmilyen káros vagy mérgező anyagot nem tartalmaz, viszont pozitív hatásai vannak, így mindenképp érdemes a rendszeres fogyasztása.

 

Kép: sanjaytea.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez