Rendőrségi rajtaütés a Pokerstars montreali központjában

A Pokerstars nem egy garázscég. Nem kapucnis suhancok irányítják, és nem lehet megkerülni, ha a pókerről van szó. A világ messze legnagyobb cégéről beszélnünk, egy óriási, dollár tízmilliókat megmozgató vállalatáról.

Példának okáért péntek éjjel tíz órakor 170.584 ember játszott a Pokerstars termében, és összesen nagyjából 50 millió ember van az oldalon regisztrálva. A Pokerstars hosszú évek óta stabilan tartja az első helyét az online pókertermek rangsorában. Megkérdőjelezhetetlenül a legnagyobb vállalat ezen a téren. A Rational Groupot nevű cég tulajdon volt idén augusztusig a terem, a másik ikonikus online pókerteremmel, a Full Tilt Pokerrel egyetemben. 2014. októberéig 567 millió dolláros bevételt ért el, amiből 218 millió volt a tiszta profit.
Augusztusban viszont az Amaya Gaming 4,9 milliárd dollárért megvásárolta az anyavállalatot, a Rational Groupot. A tranzakciót készpénzzel, új hitelek felvételével, továbbá részvények eladásával finanszírozták. A vállalat részvényeinek árfolyama 340%-ot emelkedett egy év alatt, novemberben pedig rekord magasságba szökött, a legmagasabb pont $38,74 volt.
Az Amaya Gaming első embere, David Baazov nem egy mindennapi figura. December elején a Forbes hosszú, részletes tényfeltáró cikket írt róla. Élettörténete sem átlagos persze. 16 éves korában például montreali parkok padján húzta meg magát, de aztán valahogy mégiscsak összekapta magát, ha majdnem ötmilliárd dollárt tudott idén a teremért áldozni.
Na és a lényeg. A kanadai rendőrség és az Autorité des Marchés Financiers, vagyis a helyi pénzügyi szabályozó hatóság kivizsgálást indított az Amaya Gaming ellen. Ennek keretében házkutatást tartottak a cég montreali központjában. A hatóság szóvivője megerősítette a hírt, hogy kivizsgálást indítottak a vállalatcsoport ellen. Eric Hollreiser az Amaya Gaming nevében biztosította a nyilvánosságot és a hatóságokat, hogy mindenben együttműködnek az értékpapír szabályozó hatósággal.
A vizsgálat valószínűleg a termek megvásárlásával lehet összefüggésben, de a cég határozottan állítja, hogy nem törvényszegésről van szó. A vállalat részvényei a bejelentés óta 29%-ot estek, és jelenleg 28.63$-on állnak.

Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez