Az amerikai fehérek szerint rendőreik jól bánnak a feketékkel

Meglepő eredményt hozott egy közvélemény-kutatás. Az elmúlt hónapokban egymást érték a botrányok, amikor fehér rendőrök fegyvertelen feketéket öltek meg az Egyesült Államok több városában is, tüntetéseket és zavargásokat okozva szerte az országban. Ennek ellenére – vagy ami még meglepőbb, ennek köszönhetően – nőtt azoknak az amerikai fehéreknek a száma, akik szerint rendőreik korrektül bánnak a feketékkel.

Az NBC és a Marist Colleg által készített közvélemény-kutatás adatai szerint a fehérek 52 százaléka gondolja úgy, hogy a rendőrök ugyanúgy bánnak a feketékkel és a fehérekkel ott, ahol ő lakik. Ez 11 százalékkal több, mint az NBC szeptemberben készített felmérésében, és jóval magasabb annál, mint amit 1995-ben, vagy 2007-től mértek a közvélemény-kutatások.
Nem meglepő módon a feketék nem osztják azt a nézetet, hogy a rendőrök ugyanúgy bánnának velük, mint a fehérekkel: csak 12 százalék van ezen a véleményen. Ez nagyjából megegyezik a korábban mértekkel.
A Washington Post szerint a legvalószínűbb magyarázat arra, hogy a fehérek ennyire bíznak a saját rendőreikben, miközben országos botrányok tépázták meg az amerikai rendőrségek tekintélyét, hogy azt gondolják, a botrányok csak más városokra jellemzőek. Ezért is növekedhetett meg a bizalom a saját rendőreikben, akik sokkal profibbnak tűnnek azokhoz a rendőrségekhez képest, ahol a tüntetéseket kiváltó esetek történtek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez