Erőszakba torkollott egy kaliforniai tüntetés

Először békésen indult a tüntetés a kaliforniai Berkeleyben, majd elszabadultak az indulatok. Köveket, üvegeket dobáltak a helyszínre érkező rendőrökre, akik közül ketten meg is sérültek. A tüntetés oka a rendőri brutalitás, annak is a legújabb fejleménye, miszerint ártatlannak találta a bíróság David Pantelót, aki egy letartóztatás során megfojtotta Eric Garnert.

Nem mindenki vette véresen komolyan az ügyet, a Fox News műsorvezetője, Gretchen Carlson inkább a New Yorkban szokásos karácsonyfa kivilágítási ceremóniát féltette, mintsem, hogy a rendőri brutalitás miatt aggódjon.
A körülbelül 300-400 fős tömeg először csak békésen tiltakozott az elmúlt hónapok eseményei ellen, majd kisebb csoportok szakadtak ki, melyek megtámadták a helyszín biztosítását végző rendőröket. Ket rendőr megsebesült, egyiküket egy, a tömegből dobott homokzsák találta el, a másikat csak kisebb sérülésekkel szállították kórházba.
A tüntetés helyszínéül szolgáló utca több boltját is megrongálta a tömeg, de komolyabb személyi sérülés a két rendőrökén kívül nem történt.
Miután többször felszólították az embereket, hogy hagyják el a helyszínt, felszólításokat nem követők ellen könnygázt vetettek be. Volt akinek ez sem volt elég, sokan hajnalig randalíroztak az utcán.
A mostani tüntetés csak egy a sok közül. Egyre nagyobb az emberek elégedetlensége az amerikai rendőrökkel kapcsolatban, amin egyáltalán nem segítenek a szinte naponta címlapra kerülő túlkapások. Fergusonban teljes a káosz, eddig majdnem 12 millió dollár ment el a város biztosítására, ahol az állítólag fegyvertelen Michael Brownt lőtte le egy fehér rendőr még a nyár végén.

Kép: Europress/Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez